Hoppa till innehåll

Handbok i vård av vilda djur har publicerats

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 9.10.2024 11.05 | Publicerad på svenska 9.10.2024 kl. 13.15
Pressmeddelande

En handbok som redogör för de verksamhetsprinciper som ska iakttas vid vård av vilda djur har publicerats. Handboken innehåller anvisningar om bland annat etik vid vård av vilda djur, djurens välbefinnande, eutanasi och vårdlokaler samt om infångning, transport och frisläppning av vilda djur. Aktörer inom vård av vilda djur har redan länge efterlyst att information om god praxis sammanställs på ett ställe.

Enligt lagen om djurvälfärd ska vilda djur som är sjuka, skadade eller annars i hjälplöst tillstånd hjälpas. Att hjälpa ett vilt djur kan i praktiken innebära till exempel att ett djur som hamnat på ett farligt ställe flyttas eller leds bort från området eller att ett sjukt eller skadat djur överlämnas för vård eller avlivas.

Vård av vilda djur är tillfällig skötsel av skadade eller föräldralösa vilda djur, eller vilda djur som på annat sätt behöver hjälp, i syfte att släppa det friska djuret tillbaka ut i naturen. I Finland finns det endast ett fåtal professionella djurhem för vilda djur. Största delen av vården utförs av frivilliga skötare, till exempel i en djurskyddsorganisations lokaler eller i anknytning till skötarens eget hem. Verksamhet med vård av vilda djur ska anmälas till regionförvaltningsverket.

I Finland har det inte funnits gemensamma, tydliga och allmänt vedertagna metoder för och anvisningar om vård av vilda djur. Kunskaperna och färdigheterna om olika arters behov och beteende i naturen och i synnerhet i vårdförhållanden är ofta bristfälliga. Det har saknats vetenskapligt underbyggd information om bland annat rätt slags vårdlokaler och hur man minimerar stress och ökar mängden positiva stimuli. Det har tidigare funnits vissa finskspråkiga vårdanvisningar, med de har främst fokuserat på utfodring och medicinsk behandling av djur. Den handbok som nu publicerats har tagits fram för att möta detta behov.

I den nya handboken finns anvisningar om bland annat bedömning av de vilda djurens välbefinnande och stressnivå, tidpunkten för vården, eutanasi och vårdlokaler samt om infångning, transport och frisläppning av djuren. I handboken finns information om de vilda djurens särdrag och hur dessa kan beaktas. Handboken innehåller också avsnitt om etik vid vård av vilda djur och om lagstiftningen om vilda djur.

Handboken är avsedd för alla aktörer och personer som tar hand om vilda djur. Syftet med den är att säkerställa att alla aktörer inom vård av vilda djur har tillräckliga grundläggande kunskaper och färdigheter och att grunderna för vårdpraxisen är enhetliga i hela landet. 

Handboken har tagits fram av Djurskyddet Finland rf i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet, som finansierat handboken, samt Livsmedelsverket, Djurens välfärdscentral och Högholmens djurgård. Handboken finns tillgänglig i statsrådets gemensamma publikationsarkiv Valto och den sänds för kännedom till alla de aktörer inom vård av vilda djur som gjort en anmälan till regionförvaltningsverken.

Länk till handboken (pä finska) 

Mer information:
Tiina Pullola, specialsakkunnig, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295162108
Kati White, verksamhetsledare, Djurskyddet Finland rf, tfn 0503712740
Sanna Sainmaa, veterinär, Högholmens djurgård, tfn 040 546 4918

Djur och växter