Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Minister Kurvinen: Kommissionens godkännande för skattelättnader till finländska gårdar är en arbetsseger

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 20.5.2022 18.09 | Publicerad på svenska 30.5.2022 kl. 10.55
Pressmeddelande
Kuvassa erilaisia maatalouden rakennuksia.

I februari fastslog regeringen att den kommer att utreda om produktionsbyggnader inom jordbruket kan befrias från fastighetsskatt för en viss tid. Skattestöd till jordbruket begränsas av reglering på EU-nivå, varför det behövdes kommissionens godkännande för att ärendet kunde framskrida.

Europeiska kommissionen har godkänt de exceptionella lättnader i fastighetsskatten på gårdsbruksenheter som Finland planerade för skatteåret 2022. Beloppet av skattestödet per gårdsbruksenhet kan uppgå till högst 35 000 euro. Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen är mycket nöjd med kommissionens beslut.

”Stödet är viktigt för och efterfrågat bland jordbrukarna. Den kommande skattelättnaden kompletterar det stödpaket på 300 miljoner euro som det beslutats om tidigare. Våra gårdar som drabbats av en lönsamhetskris behöver den verkligen”, konstaterar minister Kurvinen.

”Det krävde mycket arbete att få Finlands planer att framskrida i kommissionen. Nu när vi har fått grönt ljus kommer regeringen att lämna den lagändring som behövs till statsrådet och riksdagen för avgörande”, tillägger Kurvinen.

Det statliga stödet beviljas i form av en skattelättnad som man ska ansöka om. Skattestödet är en av regeringens åtgärder för att underlätta kostnadskrisen inom jordbruket, som förvärrats till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Skattestöd till jordbruket begränsas av reglering på EU-nivå, varför det behövdes kommissionens godkännande för att ärendet kunde framskrida. Fastighetsskattestödet grundar sig på de tillfälliga regler om statligt stöd som Europeiska kommissionen godkänt till stöd för ekonomin med anledning av den ryska invasionen.

”Spänningen höll i sig in i det sista. Våra gårdar behöver varenda euro just nu. Den glada nyheten inger också hopp med tanke på Finlands intressebevakning i stora frågor som rör såväl jord- som skogsbruket. Det står många sådana frågor på EU:s agenda”, säger Kurvinen.



Ytterligare information:

Pertti Hakanen, specialmedarbetare, tfn 050 050 5997, [email protected]

Antti Kurvinen
 
Tillbaka till toppen