Nationell livsmedelsstrategi ger en gemensam riktning mot ett hållbart och lönsamt livsmedelssystem

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 16.12.2025 12.04
Typ:Pressmeddelande

En nationell livsmedelsstrategi fram till 2040 har publicerats. Målet med strategin är att skapa en gemensam, styrande och möjliggörande referensram för att bygga upp ett hållbart och lönsamt livsmedelssystem.

Strategins vision är den lyckliga matens land. Den lyckliga matens land gör gott för människor, djur och miljön. Genomförandet av detta mål kommer att basera sig på våra styrkor, såsom försörjningsberedskap, livsmedelstrygghet, tekniskt pionjärskap och kompetens. Målet för strategin är att Finland före 2040 ska vara en ledande aktör när det gäller att utveckla och förnya hållbara livsmedelssystem och att livsmedelsproduktionen ska vara lönsam.

Ute i världen är Finland känt som ett matland, och mat produceras förutom för den inhemska marknaden också för export. Internationaliseringen och exporttillväxten grundar sig på en hög förädlingsgrad och livsmedelsteknologiska lösningar som ger konsumenten mervärde. Till målen hör också att trygga försörjningsberedskapen, minska de negativa miljökonsekvenserna, stärka den biologiska mångfalden och främja befolkningens hälsa.

”Strategin har utarbetats i brett samarbete med många aktörer, och den ger oss en gemensam riktning för utvecklingen av livsmedelssystemet. Strategin ger det tydliga riktmärket att Finland är ett starkt matland år 2040. För att strategin ska kunna genomföras krävs det att livsmedelskedjan är i balans och att primärproduktionen är lönsam. De konkreta stegen framåt stakas ut under våren i planen för genomförandet av strategin”, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah

Strategins mål är uppdelade enligt följande fyra övergripande målsättningar: 

  1. lönsamhet och rättvisa
  2. försörjningsberedskap
  3. naturens bärkraft 
  4. matkultur och välbefinnande.

Strategin har utarbetats genom en brett inkluderande process

Strategin har utarbetats i brett samarbete med berörda grupper för att aktörerna inom livsmedelssystemet ska se sin egen roll och sitt eget ansvar som en del av systemet. Styrgruppen och riksdagens jord- och skogsbruksutskott har varit starkt involverade i strategiarbetet. Syftet med samarbetet har varit att stärka engagemanget i strategin och dess framtida genomförande. I strategiarbetet ville man också testa medborgarpanel som en metod för att inkludera fler i beredningen. Därför ordnades ett så kallat livsmedelsråd för unga, som är den första medborgarpanelen som riktat sig enbart till unga.

De ungas ställningstagande till livsmedelsstrategin och genomförandet av den publicerades den 16 december i samband med att strategin publicerades. De unga betonar i sitt ställningstagande att den inhemska livsmedelsproduktionen är en hörnsten i Finlands försörjningsberedskap, klimatmål och regionala livskraft. Utöver att öka kunskapen och medvetenheten kräver de unga åtgärder för att få till stånd en mer rättvis inkomstfördelning, främja produktionsdjurens välbefinnande och minska de negativa konsekvenserna för naturen och klimatet. Dessutom påminner de unga om att alla finländare måste garanteras tillgång till hälsosam mat.

Den nationella livsmedelsstrategin har beretts parallellt med den landsbygdspolitiska redogörelsen, som ska lämnas till riksdagen för behandling i januari 2026. Den landsbygdspolitiska redogörelsen skapar ramar för hela utvecklingen av landsbygden, och i livsmedelsstrategin fokuseras det på frågor som gäller livsmedelssystemet och som därmed också i hög grad är landsbygdspolitiska frågor.

Utifrån strategin utarbetas en livsmedelspolitisk redogörelse som avses bli lämnad till riksdagen under vårsessionen 2026. Strategin kommer att genomföras genom fyraåriga genomförandeplaner, av vilka den första blir klar i maj 2026. Även genomförandeplanen bereds i samarbete med berörda grupper. Eftersom det inom livsmedelsbranschen saknas ett organ som samlar olika aktörer inom branschen, ska det inrättas ett livsmedelsråd. Dess huvudsakliga uppgift ska vara att godkänna genomförandeplanen och att främja och följa genomförandet av den. Till uppgifterna ska också höra att följa och främja genomförandet av den nationella livsmedelsstrategin och lägga fram förslag till utveckling av den.

Länk till strategin

Mer information

Minna-Mari Kaila, chef för livsmedelsavdelningen, tfn 0295 162 013
Elina Ovaskainen, specialsakkunnig, tfn 0295 162 180
Iina Mattila, ministerns specialmedarbetare, tfn 0295 162 167
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(a)gov.fi