Övervakningskommittén behandlade förslagen till ändring av Finlands CAP-plan
Den övervakningskommitté som granskar Finlands CAP-plan, det vill säga genomförandet av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, sammanträdde den 10 juni i Tammerfors. CAP-planen framskrider i huvudsak som planerat. Övervakningskommittén godkände ett förslag till ändring av CAP-planen, som ska lämnas till kommissionen.
Under finansieringsperioden 2023–2027 ligger fokus i EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) för Finlands del främst på att trygga kontinuiteten i och stärka den aktiva och hållbara livsmedelsproduktionen. Finlands CAP-plan har till stor del genomförts som planerat.
Det föreslås ändringar i CAP-planen. Målet är att förbättra uppnåendet av de mål som uppställts för planen samt säkerställa att EU-finansieringen används i sin helhet. Eftersom det har skett strukturella förändringar inom jordbruket, föreslås det att stödnivåerna för de direkta stöden höjs i maximienhetsbeloppet. Direktstöden är jordbruksstöd som helt finansieras av EU och som betalas till jordbrukarna utifrån godkända areal- och djurantal.
I fråga om ekologiska åtgärder och vissa åtgärder inom miljöersättningen föreslås det att ersättningsnivåerna höjs. Ett ytterligare mål är till exempel att göra det attraktivare att investera i våtmarker genom att inkludera planeringskostnaderna i investeringskostnaderna.
Jord- och skogsbruksministeriet sänder officiellt förslaget till ändring av Finlands CAP-plan till kommissionen genast efter övervakningskommitténs behandling. Övervakningskommittén sammanträdde den 10 juni i Tammerfors. Övervakningskommittén för CAP-planen består av en bred sammansättning representanter för olika berörda parter. Kommittén övervakar genomförandet av CAP-planen och godkänner ändringsförslag en gång per år. Mer information: www.landsbygd.fi
Mer information från jord- och skogsbruksministeriet:
Minna-Mari Kaila, avdelningschef, tfn 0295 162 013
EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP = Common Agricultural Policy) innebär att reglerna och stödsystemen för jordbruk och landsbygdsutveckling styrs centraliserat på EU-nivå. Varje EU-land har för perioden 2023–2027 utarbetat en egen nationell CAP-plan för genomförandet av den gemensamma jordbrukspolitiken.