Hoppa till innehåll

Påverka förberedelserna för landsbygdspolitisk rapport – anmäl dig till en hörförhandling senast den 31 maj

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 29.5.2024 10.07 | Publicerad på svenska 29.5.2024 kl. 17.33
Nyhet

Anmälan är öppen för en hörförhandling om landsbygdspolitisk rapport den 6 juni 2024. Anmäl dig senast den 31 maj och delta i presentationen av lägesbilden för landsbygdspolitisk rapport, där ämnena är landsbygd och skärgårdsområden. Evenemanget kan också följas online utan att anmälan krävs.

Jord- och skogsbruksutskottet, jord- och skogsbruksministeriet samt rådet för landsbygdspolitik arrangerar en presentation och diskussion om lägesbilden för landsbygd och skärgård den 6 juni 2024 kl. 9.30–12.00 i Lilla Riksdagshuset. Under evenemanget kommer man att presentera och diskutera lägesbilden för landsbygd och skärgård med fokus på vardagsliv och boende, befolkningens funktionsförmåga och rörlighet, medborgarverksamhet och delaktighet, ekonomi och företagande samt digital och fysisk tillgänglighet. Tvärgående teman är nationell välfärd och total säkerhet. Under evenemanget önskar man perspektiv och råd för fortsatt beredning och komplettering av lägesbilden. Lägesbilden utarbetas som en del av förberedelserna för landsbygdspolitisk rapport. Evenemanget kan följas online eller genom att anmäla sig på plats i Lilla Riksdagshuset på adressen ssl.eventilla.com/event/eKAv6

 Den 21 december 2023 tillsatte jord- och skogsbruksministeriet en styrgrupp för att förbereda regeringens landsbygdspolitiska rapport och den tvärsektoriella genomförandeplanen som bifogas. Rapporten kommer att fastställa regeringens långsiktiga vision för landsbygden samt målen och tvärsektoriella åtgärder för att förnya livskraften i landsbygds- och skärgårdsområden. Enligt lägesbilden kommer teman att inkludera förutsättningar för bosättning, tjänster, infrastruktur, företagande och medborgarverksamhet samt stärkande av den totala säkerheten i det finska samhället. Rapporten är avsedd att lämnas till riksdagen under denna regeringsperiod.

På landsbygden och skärgårdsområden bor nästan 1,5 miljoner finländare permanent och upp till 2,9 miljoner deltid. På landsbygden finns 35 procent av vårt lands företagslokaler, och 68 procent av vår varuexport baseras på råvaror och produkter från landsbygden.

Mer information och deltagande:

Anmäl dig till platsen i Pikkuparlamentet senast den 31 maj kl. 15.00 på ssl.eventilla.com/event/eKAv6

 Öppet hörförhör:
Tid: 6 juni kl. 10-12.00.  
Plats: Pikkuparlamentet, Arkadiankatu 3, Helsingfors.
Strömning: På Riksdagens Webbsändningar –sidan JsU: Landsbygdspolitisk lägesbild – presentation och diskussion den 6.6.2024 kl. 10 https://verkkolahetys.eduskunta.fi/fi/seminaarit/mmv_06062024

Landsbygd