Hoppa till innehåll

Vid polcirkeln inrättas ett nytt statligt strövområde

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 6.6.2024 13.51 | Publicerad på svenska 6.6.2024 kl. 15.00
Pressmeddelande
Vaattunkiköngäs Napapiirin retkeilyalueella

I området vid ån Raudanjoki i Rovaniemi, kring forsarna Vaattunkiköngäs och Vikaköngäs, inrättas det första nya statliga strövområdet sedan 1994. Statsrådet fattade beslut i ärendet vid sitt sammanträde idag. Ett av syftena med att inrätta Polcirkelns strövområde är att uppdatera hela friluftsmodellen och -varumärket i enlighet med den nationella strategin för friluftsliv.

Området ligger längs med riksväg 4, inte långt från Rovaniemi centrum, flygfältet och polcirkeln, och har redan länge varit ett populärt rekreations- och friluftsområde. Nu inrättas statens sjätte officiella strövområde på det område som sedan tidigare är känt som Polcirkelns strövområde. De övriga områdena är Kylmäluoma, Iso-Syöte, Ruunaa, Oulunjärvi och Evois, som är det senaste och inrättades 1994. När ett område blir ett officiellt strövområde möjliggör det långsiktig utveckling av friluftslivet och naturturismen samt bättre samordning av olika slags användning av skogen.

”I enlighet med strategin för friluftsliv är avsikten att strövområdena ska erbjuda olika användargrupper mångsidigare möjligheter än naturskyddsområdena att röra sig i naturen, utöva hobbyverksamhet och ordna evenemang. Samtidigt samordnas olika slags användning av skogen – rekreation och vildmarksaktiviteter, skogsbruk och naturskydd”, säger forstrådet Ville Schildt vid jord- och skogsbruksministeriet.

Polcirkels strövområde präglas av ån Raudanjoki och dess forsar, de skogbevuxna fjällen och aapamyrarna som breder ut sig mellan dem. Det finns goda trafikförbindelser kring området och antalet besökare i området har ökat stadigt. Under 2023 gjordes 110 000 besök i området. I området finns sammanlagt cirka 30 kilometer vandringsled och naturstig samt cirka 10 kilometer snöskoterled. Genom området löper dessutom en kanotled från Kalliosalmi till Olkkajärvi.

Som helhet bedöms de ekonomiska effekterna och sysselsättningseffekterna av inrättandet av strövområdet bli klart positiva. Behövliga investeringar i friluftskonstruktioner har redan gjorts till stora delar, men behovet av underhåll ökar. Eventuella tilläggssatsningar görs inom de existerande ramarna.

I utlåtandena understöddes modellen med ett nytt slags statligt strövområde

Utkastet till inrättande av ett strövområde vid polcirkeln var på remiss 22.3–22.4.2024. Remissvaren var till största delen positiva, eftersom 14 av 19 yttranden understödde inrättandet av ett strövområde vid polcirkeln och endast en motsatte sig det. I utlåtandena framfördes intressegruppernas starka intresse för att delta i utarbetandet av en skötsel- och nyttjandeplan som samordnar olika sätt att använda området. Detta förutsätts också i det nyligen fattade inrättandebeslutet.

I utlåtandena understöddes dessutom bland annat en ny modell för statliga strövområden och riktades uppmärksamhet mot samordningen av de konstruktioner som stöder företagens turisttjänster och de lokala strövområdesanvändarnas önskemål. Det ansågs också viktigt att man beaktar tryggandet av naturens mångfald samt övriga naturvärden när strövområdet inrättas. Utöver dessa betonades i utlåtandena att områdets nuvarande jaktmöjligheter bör finnas kvar även i fortsättningen.

Remissvaren beaktades när förslaget till förordning finslipades. Förslaget utarbetades som tjänsteuppdrag vid jord- och skogsbruksministeriet i samarbete med Forststyrelsen och miljöministeriet. Statsrådets förordning om inrättande av ett strövområde vid polcirkeln träder i kraft den 12 juni 2024.

Sammandrag av remissyttrandena (pdf på finska)

Remissbehandlingen: Förslag till nytt statligt strövområde vid polcirkeln
(pressmeddelande 22.3)

På andra webbplatser:

Polcirkelns strövområde

Nationell strategi för friluftsliv 2030

 

Mer information:


Ville Schildt
forstråd, jord- och skogsbruksministeriet
[email protected]
0295 162 190

Jyrki Tolonen
kontaktchef, Forststyrelsen
[email protected]
0400 388 609

Administration Ett Finland med ren energi Fritidsfiske Förvaltningsområde Jakt Lagstiftning Natur och klimat Naturresurser Skogar Strategier