Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

5 miljoner euro för försöket gällande utbildningsersättningen för läroavtalsutbildning för unga

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 31.3.2023 10.23
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat anordnare av yrkesutbildning fem miljoner euro för försöket med att revidera utbildningsersättningen för läroavtalsutbildning. Tilläggsfinansiering beviljades 68 anordnare av yrkesutbildning genom det första beslutet om tilläggsprestationer för 2023.

År 2022 inleddes utgående från regeringens halvtidsöversyn ett treårigt försök som syftar till att revidera grunderna för bestämmande av utbildningsersättningen för läroavtalsutbildning. Försöket stöder utbildningen och sysselsättningen för unga. 

Utbildningsanordnaren kan betala arbetsgivaren utbildningsersättning för en studerande i läroavtalsutbildning, om arbetsgivaren och utbildningsanordnaren bedömer att utbildningen orsakar kostnader för arbetsgivaren. Utbildningsersättningarna ingår i den statsandelsfinansiering för yrkesutbildning som beviljas utbildningsanordnarna.

Om en studerande som avlägger yrkesinriktad grundexamen den dag då läroavtalet börjar inte har fyllt 20 år och inte har avlagt examen på andra stadiet, ska detta under försöket beaktas som en förhöjande faktor i utbildningsersättningen. För försöket har det reserverats en årlig tilläggsfinansiering på 5 miljoner euro för 2022–2024.

Enligt preliminära uppföljningsuppgifter har omfattningen av läroavtalsutbildningen tydligt ökat. År 2022 ökade omfattningen av läroavtalsutbildningen för studerande som är under 20 år och som hör till målgruppen för försöket med 33 procent jämfört med 2021.

Mer information:

  • Petri Lempinen, överdirektör, tfn 02953 30180
  • Johannes Peltola, sakkunnig, tfn 02953 30292

Tilläggsprestationsbeslutet (29.3.2023)
 

 
Tillbaka till toppen