Hoppa till innehåll

Korsberg: Är hela Finland redan i rörelse?

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 16.12.2024 14.49
Kolumn
Nainen katsoo hymyillen kameraan.

Statsminister Petteri Orpos regering har som mål att få alla åldersgrupper att röra på sig mer. Programmet Finland i rörelse arbetar för att uppnå detta mål. Programmet har pågått ett tag nu, och många är intresserade av vad som har uträttats och vad som pågår.

Programmet Finland i rörelse tar itu med utmaningen med fysisk inaktivitet. Faktum är att endast en liten del av finländarna rör på sig tillräckligt mycket för sin hälsa och sitt välbefinnande, vilket medför utmaningar för både individen och samhället. För lite fysisk aktivitet kan ge individer hälsoproblem, fysiska svårigheter och till och med arbetsoförmåga. På samhällsnivå handlar det om att tillhandahålla tillräcklig social- och hälsovård, säkerställa finansernas bärkraft och bibehålla befolkningens arbetsförmåga. Fysisk inaktivitet är också kopplad till ökande psykisk ohälsa.  

Programmet Finland i rörelse ska utveckla samhällets strukturer så att människorna får bättre möjligheter att vara fysiskt aktiva. Dessutom används kommunikation för att öka medvetenheten om vikten av fysisk aktivitet i vardagen. Målet är att fler människor ska kunna använda sig av möjligheter till fysisk aktivitet.  

Åtgärder i rörelse

I regeringsprogrammet anges 16 åtgärder för Finland i rörelse, och dessa omfattar 35 separata insatser. De årliga anslagen för åtgärderna uppgår till 20 miljoner euro, som huvudsakligen utdelas som statsunderstöd till olika aktörers insatser för att främja fysisk aktivitet. Här följer en sammanfattning av de viktigaste insatserna som genomförts eller lanserats:

  • Skolan i rörelse-aktiviteter beviljades statsunderstöd för att öka den fysiska aktiviteten och trivseln under skoldagarna. Dessutom beviljades statsbidrag för utveckling av motionsrådgivningen i samband Move!-mätningarna bland elever i grundskolan. I framtiden ska fler elever få stöd vid utmaningar med sin fysiska funktionsförmåga samt vägledning och uppmuntran för att röra på sig mer. Understöd beviljades till utvecklingsaktiviteter inom ramen för Skolan i rörelse och Move! i sammanlagt 117 kommuner. 
  • Utkastet till regeringens proposition till reform av lagen om grundläggande utbildning, inklusive komplettering av lagen med bestämmelser om en fysiskt aktiv livsstil, var på remiss i oktober–november. Propositionen kommer att bearbetas under slutet av året. 
  • Högskolor beviljades understöd för Studier i rörelse-insatser för att etablera en fysiskt aktiv arbetskultur i samarbete med de studerande och personalen. I projekten deltar 17 högskolor (56 campus) med totalt nästan 200 000 studerande. 
  • Bidrag för utveckling av motionsrådgivningen beviljades till 52 kommunala projekt vars främsta syfte var att utveckla aktivitetsrådgivningen för människor i olika åldrar. Dessutom beviljades bidrag till 74 projekt där motionsrådgivningen ingick som ett element.
  • Försök och innovationer för att öka fysisk aktivitet beviljades 3,7 miljoner euro för insatser som bland annat uppmuntrar fysisk aktivitet i barnfamiljer, olika sätt att röra på sig, fysisk aktivitet i arbetet och ungdomsarbetet samt tekniska lösningar för fysisk aktivitet.
  • Utvecklingsinsatser har inletts för större användning av fysisk aktivitet och kost på välfärdsområdena och kontaktytorna. Insatserna ska stödja samarbetsstrukturer och införa de mest effektiva metoderna för att påverka människors livsstilar samt stärka yrkespersonalens kompetens i att främja fysisk aktivitet och näringsmässig hälsa.
  • Förhållandena för fysisk aktivitet understöds genom bidrag till kommuner för iståndsättning och utveckling av områden för närrekreation. 
  • Utvecklingsinsatser har inletts för att integrera fysisk aktivitet och funktionsförmåga i uppbådsverksamheten.  

Förvaltningsövergripande fokus

Ett viktigt mål på processnivå i programmet Finland i rörelse är att få hela statsförvaltningen att samarbeta över förvaltningsgränserna för att främja fysisk aktivitet. Programmet styrs och övervakas av de sex ministrarna i Ministerarbetsgruppen för en fysiskt aktiv livsstil och funktionsförmåga. På tjänstemannanivå genomförs programmet av Samordningsorganet för idrottspolitiken, som omfattar tio ministerier.

Ministerarbetsgruppen för en fysiskt aktiv livsstil och funktionsförmåga har dragit upp riktlinjerna för fördelningen av anslagen till programmet Finland i rörelse 2025. Åtgärder kommer att genomföras inom sex ministeriers förvaltningsområden. Nästa år kommer Finland i rörelse att ha ett omfattande samarbete med det nationella programmet för hälsa och välfärd (Terveydeksi) som samordnas av social- och hälsovårdsministeriet. Som en gemensam åtgärd för programmen finansieras regionala pilotförsök för främjande av folkhälsan.

Kommunikationskampanjen Lägg till rörelse

Kommunikationen under devisen Lägg till rörelse i programmet Finland i rörelse syftar till att uppmuntra människor att inse vikten av vardagsaktivitet för hälsa och välbefinnande samt att erbjuda sätt att öka den fysiska aktiviteten. Programmets kommunikationskoncept Lägg till rörelse genomförs i ett brett samarbete med intressenter.

För närvarande är Lägg till rörelse-kommunikationen synlig för medborgare särskilt på webbplatsen www.finlandirorelse.fi och på Instagram. Intressenterna får information om programmet via ett nyhetsbrev och på LinkedIn, samt på evenemang och seminarier, varav ett femtiotal har hållits i år. Det finns redan många olika former av samarbete med intressenter, och det finns utrymme för fler. De första större kommunikationsaktiviteterna till medborgarna kommer att äga rum under 2025, med synlighet i bland annat tv, radio, sociala medier, tidningar och gatumiljöer.

Syftet med Lägg till rörelse-kommunikationen är att få människor att inse att det inte behöver vara svårt att integrera fysisk aktivitet i vardagen, utan att även små val kan ge fler steg och få musklerna att arbeta. Naturligtvis tar programmets aktiviteter, inklusive kommunikation, hänsyn till individuella faktorer  för en del människor är trösklarna för att öka den fysiska aktiviteten högre, och därför behövs en rad olika stödåtgärder och strukturella förändringar.  

Övervakning av resultat och effekter 

Det görs många satsningar i programmet Finland i rörelse under innevarande regeringsperiod. Det är av yttersta vikt att säkerställa heltäckande övervakning och utvärdering av resultaten och effekterna av programmets åtgärder. 

Under Idrottspolitiska samordningsorganet har inrättats en grupp för informationsproduktion och övervakning av Finland i rörelse. I gruppen ingår forskare och andra experter. Den har utarbetat en modell för övervakning av programmet, enligt vilken varje insats granskas med avseende på dess utfall, resultat och effekt. Till en del åtgärder kopplas mer omfattande övervakning och utvärdering av effekterna. Programmets centrala mål  att få alla åldersgrupper att röra på sig mer  kommer att övervakas genom befolkningsundersökningar, även om man är medveten om att förändringar på befolkningsnivå sker långsamt och påverkas av många samhällskrafter som drar åt olika håll och att resultaten inte alltid syns omedelbart. 
Insikt om fysisk inaktivitet

Nästan 90 procent av dem som svarade på Medborgarpulsen (på finska) i oktober ansåg att fysisk inaktivitet är en stor utmaning för samhället i Finland. Detta är ett tecken på en bördig jordmån för insatser för att främja fysisk aktivitet i Finland. Målet är att insatserna i Finland i rörelse ska bidra till att omvandla medvetenheten till aktiviteter enligt Lägg till rörelse.

Minttu Korsberg
generalsekreterare
Programmet Finland i rörelse
 

Idrott Programmet Finland i rörelse