Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp föreslår en ny lag om det arkeologiska kulturarvet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 24.10.2023 10.29
Pressmeddelande
Kivilohkareista muotoon aseteltu Jatulitarha.
Photo: Museiverket / Soile Tirilä

Den arbetsgrupp som berett en reform av lagen om fornminnen föreslår en ny lag för att mer omfattande föreskriva om arkeologiska lämningar. Enligt förslaget ska den gällande lagen om fornminnen upphävas och andra relevanta lagar ändras.

Arbetsgruppen föreslår att det stiftas en ny lag om det arkeologiska kulturarvet. Tillämpningsområdet för den nya lagen är mer omfattande än för den gällande lagen om fornminnen, där det endast föreskrivs om fasta fornlämningar, lösa fornföremål och fartygsfynd.

Till det arkeologiska kulturarvet föreslås höra arkeologiska lämningar och fynd samt sådan kunskap om dessa som förvärvats eller tagits fram. I lagen ingår det enligt förslaget en förteckning över arkeologiska lämningar. Fynd är till exempel föremål som har tillverkats, bearbetats eller använts av människor och som har påträffats på land eller under vattnet och vars ägare är okänd eller inte kan identifieras. I lagen definieras också det samiska arkeologiska kulturarvet separat som en del av det mer omfattande arkeologiska kulturarvet.

Tidsgränser och ett förfarande för fastställande för att förtydliga objekt som ska fredas

I lagen föreslås bestämmelser om bevarande av det arkeologiska kulturarvet. En del arkeologiska lämningar ska fortfarande vara fredade direkt genom lag, men kriterierna ska preciseras med hjälp av tidsgränser.

Enligt lagförslaget ska arkeologiska lämningar och fornföremål som härrör sig från 1860 eller tidigare vara fredade. För vissa arkeologiska lämningar föreslås tidsgränsen vara 1721. I fråga om vrak och arkeologiska lämningar som hör till det samiska arkeologiska kulturarvet föreslås tidsgränsen vara 1917. Betydande fyndplatser och lämningar ska kunna fredas genom separat beslut. Ett fornfynd ska anmälas till Museiverket, som kan foga fyndet till sina samlingar genom att betala hittelön till upphittaren.

Det får inte göras ingrepp i fredade arkeologiska lämningar utan tillstånd. Enligt förslaget ersätts bestämmelserna om förordnande av ett skyddsområde med ett förfarande för fastställande av omfattningen av fredade arkeologiska lämningar. Bestämmelserna om ersättningar för fredande ska enligt förslaget förtydligas och uppdateras. Därtill föreslås det att straffbestämmelserna om brott mot lagen förtydligas.

Museiverket förblir den myndighet som övervakar fredandet av det arkeologiska kulturarvet, och de regionala ansvarsmuseernas sakkunnigroll föreslås preciseras. Beslut som gäller samernas arkeologiska kulturarv ska avgöras av en nämnd för det samiska arkeologiska kulturarvet, som enligt förslaget ska inrättas i anslutning till Museiverket.

Syftet med lagförslaget är att främja bevarandet av det arkeologiska kulturarvet på ett mångsidigt sätt, trygga forskningen om det arkeologiska kulturarvet samt främja deltagande i bevarande och vård av det arkeologiska kulturarvet. Målet är också att förtydliga förhållandet mellan lagstiftningen om det arkeologiska kulturarvet och annan lagstiftning och att stärka de olika aktörernas rätt till inflytande och rättsskydd.

Arbetsgruppen har utarbetat sitt betänkande i form av ett lagförslag. I betänkandet beskrivs resultaten av beredningsarbetet och arbetsgruppens förslag till reform av lagstiftningen. I arbetsgruppens betänkande ingår avvikande meningar. Nästa steg är att ordna en remissbehandling av arbetsgruppens betänkande.

Mer information: Hanna Kiiskinen, regeringsråd, tfn 0295 330 086