Hoppa till innehåll

Europeiskt kulturarvsmärke föreslås till staden Varkaus

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 1.10.2024 10.04 | Publicerad på svenska 2.10.2024 kl. 12.31
Nyhet
Varkauden museokeskus Konsti. Kuvaaja: Navitas Kehitys Oy, Markus Varneslahti

Undervisnings- och kulturministeriet föreslår att det europeiska kulturarvsmärket tilldelas kulturarvsplatsen Varkaus i Finland – ett levande industriellt kulturarv.

Det europeiska kulturarvsmärket (European Heritage Label) är Europeiska unionens insats för kulturarvet som inrättades 2011. Syftet med insatsen är att öka kunskaperna om Europas historia och uppbyggnaden av unionen och om det gemensamma, varierande kulturarvet.

Museiverket och styrgruppen för det europeiska kulturarvsmärket, som tillsatts av Museiverket, har på uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet svarat för det nationella valet av förslag till kulturarvsplats. Museiverket inledde i våras en preliminär urvalsansökan om kulturarvsmärket som var öppen för alla. Museiverkets och styrgruppens förslag gällande kulturarvsplats till undervisnings- och kulturministeriet var enhälligt.

Valet av staden Varkaus motiveras bland annat enligt följande: Varkaus – ett levande industriellt kulturarv är en kulturarvsplats som förenar den industriella kulturmiljön med evenemang, konst, naturarv och industriell historia. Varkaus levande industriella arv öppnar ett östfinländskt fönster mot den europeiska industrialiseringens historia, arbetarrörelsens framväxt och civilsamhällets utformning under en period på nästan 300 år.

Förslaget till kulturarvsplats lades fram av Varkaus museicentrum Konsti, som drivs av Varkaus stad, i samarbete med Navitas Kehitys Oy/Visit Varkaus och Varkaus stad/Kultur- och evenemangstjänster.

Museiverket ska lämna in ansökan till Europeiska kommissionen senast den 1 mars 2025.

Mer information: Mirva Mattila, kulturråd, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 0295 330 269

Mer information om kulturarvsmärket

Kultur