Försöket med verksamhetsstyrning inleds för att förbättra yrkesutbildningens genomslag
För att utveckla verksamhetsstyrningen inom yrkesutbildningen inleds ett försök som syftar till att skapa effektivare styrningssätt med stöd av vilka yrkesutbildningen kan svara mot arbets- och näringslivets och befolkningens föränderliga utbildningsbehov. Genom försöket strävar man efter att öka dialogen mellan utbildningsanordnarna, förvaltningen och det regionala arbetslivet. Republikens president stadfäste lagen om detta måndagen den 30 december.
Försöket med verksamhetsstyrning är en del av reformen av yrkesutbildningen som ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering.
En utbildningsanordnare som deltar i försöket får friare än för närvarande ordna nästan alla yrkesinriktade examina. Undervisnings- och kulturministeriet för förhandlingar med utbildningsanordnaren, där man kommer överens om målen och åtgärderna för att säkerställa kvaliteten på och matchningen mellan utbildningsutbudet och arbetsmarknaden. Dessutom kommer man överens om vilka åtgärder utbildningsanordnaren ska vidta för att arbeta mot målen.
Försöket genomförs under tiden 1.1.2026–31.12.2033.
- Försöket ger de utbildningsanordnare som valts med till försöket en möjlighet att bättre tillgodose det behov som finns på arbetsmarknaden. Detta i kombination med att ändringen av finansieringsmodellen framhäver hur sysselsättningen påverkar finansieringen av utbildningen ger skäl att anta att ändringen höjer både sysselsättningen och produktiviteten, säger undervisningsminister Anders Adlercreutz.
Till försöket kan väljas högst 40 anordnare av yrkesutbildning som på ett heltäckande sätt ska representera anordnarfältet. Det finns för närvarande 134 anordnare av yrkesutbildning, varför det är inte möjligt att föra avtalsförhandlingar med alla.
Ansökningstiden inleds våren 2025 och besluten om vilka utbildningsanordnare som väljs till försöket fattas hösten 2025. Nationella centret för utbildningsutvärdering deltar i arbetet med att bedöma ansökningarna.
De utbildningsanordnare som inte deltar i försöket fortsätter sin verksamhet på samma sätt som hittills.
Mer information: Ville Heinonen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 330 105