Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Livskraften i östra Finland främjas genom att öka studieplatserna inom högskoleutbildningen och utveckla forskningsinfrastrukturen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 28.2.2023 9.05 | Publicerad på svenska 28.2.2023 kl. 10.25
Pressmeddelande

Forsknings- och kulturminister Petri Honkonen har beslutat stärka livskraften i östra Finland med en finansiering på cirka 10 miljoner euro. Av finansieringen riktas cirka 6 miljoner euro till studieplatser inom högskoleutbildning och cirka 4 miljoner euro till utveckling av forskningsinfrastrukturen i området.

Bakgrunden till finansieringen är det behov att stärka livskraften i östra Finland som beror på att gränsen stängts efter Rysslands invasion av Ukraina och på att området har strukturella svårigheter till exempel med sysselsättningen och bristen på investeringar. Finansieringen gäller verksamhet i Södra Karelen, Norra Karelen, Kymmenedalen, Södra Savolax, Norra Savolax och Kajanaland.

– Med hög kompetens har man i dagens värld med ständiga förändringar möjlighet att skapa en stark och hållbar grund för framgång i östra Finland. Kompetensen kräver naturligt nog också ändamålsenliga verktyg, och därför måste också forskningsinfrastrukturen vara i skick. Satsningarna på området stöder konkurrenskraften i hela Finland, säger minister Petri Honkonen.

Fler studieplatser till universitet och yrkeshögskolor

Med finansieringen ökas antalet studieplatser i de utbildningar som inleds 2023 i östra Finland med sammanlagt 257 studieplatser. Finansieringen riktas till 75 studieplatser inom universitetsutbildningen, och 30 av dem finns inom doktorsutbildningen. I yrkeshögskolorna ökas antalet studieplatser med 182 platser.

Vid fördelningen av finansieringen utgick man från högskolornas förslag och prioriterade enligt deras behov av arbetskraft och kunnande och enligt utbildningarnas koppling till högskolornas strategier. Antalet studieplatser ökades i alla de landskap som ansökte om finansiering.

Antal studieplatser enligt högskola (på finska)

Forskningsinfrastrukturen förnyas och förbättras

Ministeriet har beviljat finansiering till 6 högskolor för förnyande och förbättring av forskningsinfrastrukturen. Med forskningsinfrastruktur avses de verktyg, material och tjänster som behövs i forskningsarbetet och som ökar både kompetensen och forsknings- och innovationsverksamheten.

De åtgärder som finansieras utgår från regionernas egna styrkor och behov att öka livskraften och från högskolornas egna strategier. Åtgärderna stärker högskolornas FoUI-kompetens och deras samarbete med andra högskolor och aktörer inom forskning, utveckling och innovation. Högskolorna förbinder sig också att upprätthålla de infrastrukturer som det investeras i. Finansieringen för forskningsinfrastrukturen har beviljats till 5 landskap.

Läs mer om de projekt för forskningsinfrastruktur som finansieras (på finska)

Ytterligare information:

  • Päivi Bosquet, undervisningsråd, tfn 0295 330 375 och Maija Innola, undervisningsråd, tfn 0295 330 120 (studieplatser)
  • Petteri Kauppinen, undervisningsråd, tfn 0295 330 147 och Riina Vuorento, undervisningsråd, tfn 0295 330 363 (forskningsinfrastruktur)
 
Tillbaka till toppen