Hoppa till innehåll

Minister Multala beviljade högskolorna tilläggsfinansiering för AI-kompetens, digitalisering samt behörighetsgivande utbildningar för läkare och tandläkare

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 11.9.2024 15.58
Pressmeddelande

Forsknings- och kulturminister Sari Multala har fattat beslut om den strategifinansiering som ännu inte delats ut för universitetens och yrkeshögskolornas avtalsperiod 2021–2024. Högskolorna anvisades sammanlagt cirka 47 miljoner euro.

Strategifinansieringen anvisas inom ramen för fyra helheter: stärkande av kompetensen inom artificiell intelligens, utvecklingen av en digital infrastruktur som stärker högskoleutbildningen, behörighetsgivande utbildningar för internationella experter samt tilläggsstöd för de universitetsspecifika utvecklingsåtgärder som man kommit överens om för perioden 2021–2024.

Till universitetssektorn anvisades sammanlagt cirka 40 miljoner euro och till yrkeshögskolesektorn cirka 7 miljoner euro. Med finansieringen stöds målen för högskolornas eget strategiarbete och genomförandet av regeringsprogrammet.

– Under denna regeringsperiod gör vi betydande satsningar på spetskompetens, vetenskap och forskning. Genom dessa beslut stärker vi den finländska expertisen inom artificiell intelligens och teknik. Finansieringen av nätverket för artificiell intelligens ELLIS är ett imponerande nytt initiativ som främjar Finlands och finländarnas möjligheter att klara sig i den allt hårdare internationella konkurrensen, säger forsknings- och kulturminister Sari Multala.

Det europeiska nätverket för AI-kompetens ELLIS och förberedelserna inför inrättandet av ett ELLIS-institut i Finland

Finland stärker sin roll i det europeiska nätverket ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems), som inrättats för att stärka kompetensen inom artificiell intelligens i Europa. Nätverket har för närvarande 41 enheter, och 18 av de 20 bästa universiteten i Europa hör till nätverket. Aalto-universitetet bereder inrättandet av ett ELLIS-institut i Finland, bland annat med utgångspunkt i flaggskeppet Centret för artificiell intelligens FCAI.
 
För att stärka samarbetet inom nätverket ELLIS anvisades 6 miljoner euro. Beredningen samordnas av Aalto-universitetet.

En digital infrastruktur som stärker kvaliteten, flexibiliteten och samarbetet inom högskoleutbildningen

Arbetet med att utveckla en digital infrastruktur som stärker kvaliteten, flexibiliteten och samarbetet inom högskoleutbildningen utgår från Digivision 2030, ett projekt mellan Finlands universitetsrektorers råd UNIFI rf och Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf som genomför en gemensam vision för högskoleutbildningen och forskningen.

Mellan 2021 och 2024 har undervisnings- och kulturministeriet finansierat utvecklingen av en digital servicemiljö för högskolornas gemensamma nytta enligt projektet Digivision med 4,5 miljoner euro i strategifinansiering per år.

För att bygga upp en digital infrastruktur för högskolorna enligt projektet Digivision anvisades sammanlagt 15 miljoner euro, varav 7 miljoner euro går till yrkeshögskolesektorn. De tekniska lösningar som genomförs kommer att stärka kvaliteten på och genomslaget av examensutbildningens utbud, effektivisera arbetsfördelningen mellan högskolorna och förbättra enhetligheten i högskolornas undervisningsarrangemang. Den datareservoar som byggs upp och de tjänster som utnyttjar den förbättrar tillgängligheten till högskolornas utbildningsutbud och stöder smidiga övergångar och individuella studievägar.

Finansieringen riktas via utnämnda samordningshögskolor till projektbyrån för Digivision 2030. Aalto-universitetet är samordningshögskola för universiteten och yrkeshögskolan Metropolia för yrkeshögskolorna.

Behörighetsgivande utbildning för läkare och tandläkare som genomgått sin utbildning utomlands

Under 2021–2024 har undervisnings- och kulturministeriet finansierat ordnandet av utbildningar som stöder yrkesbehörigheten för läkare och tandläkare som genomgått sin utbildning utomlands med 1,2 miljoner euro per år. Behörighetsutbildningar har ordnats av Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet, Åbo universitet och Tammerfors universitet.

För genomförandet av dessa utbildningar vid ovannämnda universitet anvisades sammanlagt 1,2 miljoner euro i finansiering av engångsnatur.

Helsingfors universitet och Östra Finlands universitet, som ordnar utbildningar som ger behörighet för tandläkare och läkare, anvisades 400 000 euro per universitet. Tammerfors universitet anvisades 200 000 euro för sin behörighetsutbildning för läkare och Åbo universitet 200 000 euro för sin behörighetsutbildning för tandläkare.

Strategisk utveckling enligt universitet

Undervisnings- och kulturministeriet har efter en dialog med universiteten beslutat att för universitetens egna strategiarbete anvisa sammanlagt 25,2 miljoner euro till universiteten utan utlysning.

Till varje universitet anvisades 500 000 euro i finansiering, och återstoden anvisades i statens egentliga finansieringsbeslut för 2024 i förhållande till den strategifinansiering som anvisats till universitetens egen strategi.

Den finansiering som anvisats till universiteten är ett tilläggsstöd av engångsnatur för de åtgärder för utveckling som anges i avtalet mellan ministeriet och universitetet för perioden 2021–2024. Utöver sina egna strategier främjar universitetens utvecklingsåtgärder även regeringens högskole- och forskningspolitiska mål.

Tilläggsfinansiering för universitetens och yrkeshögskolornas strategiska utveckling

Mer information:

  • Sirkku Linna, överdirektör, tfn 0295 330 515
  • Emmi Venäläinen, specialmedarbetare, tfn 050 453 2773