Hoppa till innehåll

Ministerarbetsgrupp fastställde riktlinjer för finansieringen av Finland i rörelse 2025

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 11.9.2024 12.06
Pressmeddelande

Ministerarbetsgruppen för en fysiskt aktiv livsstil och funktionsförmåga enades vid sitt möte om fördelningen av ett anslag på 20 miljoner euro inom programmet Finland i rörelse 2025.

Finland i rörelse är ett förvaltningsövergripande program på statsrådsnivå som inletts av regeringen. Syftet med programmet är att öka den fysiska aktiviteten i alla åldersgrupper. Det har reserverats sammanlagt 80 miljoner euro för programmet för hela regeringsperioden, det vill säga 20 miljoner euro per år.

”Förändringen mot en mer fysiskt aktiv livsstil kräver åtgärder inom olika sektorer för att det ska finnas bättre möjligheter att röra på sig varje dag. Dessutom behöver såväl enskilda personer som sammanslutningar vakna upp och få vägledning i att ta vara på möjligheterna till fysisk aktivitet i vardagen”, säger idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist.

Av anslaget för programmet Finland i rörelse 2025 delas cirka 16 miljoner ut i form av statsunderstöd för olika aktörers åtgärder för att främja fysisk aktivitet. Finansieringen av programmet kommer nästa år att riktas bland annat till programmen Skolan i rörelse och Studier i rörelse samt till att främja trygga skolresor och stärka motionsrådgivningen. Dessutom finansieras olika åtgärder för att få in mer fysisk aktivitet i arbetslivet och för att integrera fysisk aktivitet och funktionsförmåga i uppbådsverksamheten. Regionala pilotförsök för främjande av folkhälsan genomförs i samarbete mellan programmet Finland i rörelse och nationella programmet för hälsa och välfärd.

”Genom att bland annat förbättra social- och hälsovårdspersonalens kompetens kommer vi att stärka rådgivningen om levnadsvanor och motion för personer som rör sig för lite med tanke på sin hälsa i välfärdsområdena och kommunerna samt inom studerande- och företagshälsovården”, berättar social- och hälsovårdsminister Kaisa Juuso.

Fördelning av finansieringen inom programmet Finland i rörelse 2025

  • Åtgärder inom Skolan i rörelse och Studier i rörelse, 4 miljoner euro (undervisnings- och kulturministeriet)
  • Främjande av trygga skolresor, 3 miljoner euro (kommunikationsministeriet)
  • Stärkande av motionsrådgivningen (Move! och andra åldersgrupper), 2,8 miljoner euro (undervisnings- och kulturministeriet)
  • Finlandsmodellen för hobbyverksamhet, 2,6 miljoner euro (undervisnings- och kulturministeriet)
  • Regionala pilotförsök för främjande av folkhälsan, 1,5 miljoner euro (social- och hälsovårdsministeriet och undervisnings- och kulturministeriet)
  • Integrering av fysisk aktivitet och funktionsförmåga i uppbådsverksamheten, 1 miljon euro (försvarsministeriet)
  • Kommunikation, uppföljning och förvaltning av programmet Finland i rörelse, 1 miljon euro (undervisnings- och kulturministeriet)
  • Personer i arbetsför ålder i rörelse: Fysisk aktivitet och arbetsförmåga som en del av urvalet av metoder inom hälso- och sjukvården samt inom olika utbildningsnivåer, 0,9 miljoner euro (social- och hälsovårdsministeriet)
  • Stärkande av företagsekosystemen inom idrottsbranschen, 0,89 miljoner euro (arbets- och näringsministeriet)
  • Utveckling, försök och innovationer i fråga om anpassad motion, 0,8 miljoner euro (undervisnings- och kulturministeriet och social- och hälsovårdsministeriet)
  • Utveckling av arbetslivet: Åtgärder för att främja fysisk aktivitet, 0,7 miljoner euro (arbets- och näringsministeriet)
  • Åtgärder för att uppmuntra familjer att vara fysiskt aktiva (lägga till en boll i moderskapsförpackningen), 0,36 miljoner euro (social- och hälsovårdsministeriet)
  • Fysisk aktivitet och kost i välfärdsområdena och deras kontaktytor, 0,2 miljoner euro (social- och hälsovårdsministeriet)
  • Forststyrelsens offentliga byggnadsritningssamling, 0,15 miljoner euro (miljöministeriet)
  • Främjande av ett ökat friluftsliv för äldre, 0,1 miljoner euro (social- och hälsovårdsministeriet)

Ministerarbetsgruppen för en fysiskt aktiv livsstil och funktionsförmåga

Enligt regeringsprogrammet omfattar programmet Finland i rörelse sammanlagt 16 åtgärder. Ministerarbetsgruppen för en fysiskt aktiv livsstil och funktionsförmåga styr och följer upp genomförandet av programmet. 

”Genomförandet av programmet Finland i rörelse framskrider i nära samarbete med olika förvaltningsområden och intressegrupper. Det gläder mig att olika ministerier har förstått sin egen roll i arbetet med att främja en fysiskt aktiv vardag. Samtliga aktörer behövs med i detta arbete för att säkerställa befolkningens arbets- och funktionsförmåga, både nu och i framtiden”, säger ministerarbetsgruppens ordförande, forsknings- och kulturminister Sari Multala.

Ordförande för ministerarbetsgruppen är forsknings- och kulturminister Sari Multala och vice ordförande idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist. De övriga medlemmarna är jord- och skogsbruksminister Sari Essayah, försvarsminister Antti Häkkänen, social- och hälsovårdsminister Kaisa Juuso och näringsminister Wille Rydman.

Mer information: 
Minttu Korsberg, generalsekreterare för programmet Finland i rörelse, tfn 050 573 2387

Silja Borgarsdóttir Sandelin, idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvists specialmedarbetare, tfn 029 5160 152 

Santeri Lohi, specialmedarbetare för ministerarbetsgruppens ordförande, forsknings- och kulturminister Sari Multala, tfn 050 436 5653

Hannu Peurasaari, social- och hälsovårdsminister Kaisa Juusos specialmedarbetare, tfn 029 5163 662

Målet med programmet Finland i rörelse, som ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering, är att få alla åldersgrupper att motionera mer. Finland i rörelse är ett förvaltningsövergripande program på statsrådsnivå som samordnas av undervisnings- och kulturministeriet. www.finlandirorelse.fi 
 

Idrott Programmet Finland i rörelse