Hoppa till innehåll

Priset för ungdomsarbete till Esbo stadsbibliotek

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 25.4.2024 14.56
Pressmeddelande
Nuorisoasioista vastaava ministeri Sandra Bergqvist onnittelee palkinnonsaajia.
Kuva: Ada Kairavuori

Priset för ungdomsarbete går i år till Esbo stadsbiblioteks arbete för att främja barns och ungas delaktighet. Priset överräcktes den 25 april av ministern med ansvar för ungdomsfrågor Sandra Bergqvist under de nationella ungdomsarbetsdagarna UNG2024 i Tammerfors. Prissumman är 20 000 euro.

- Esbo stadsbibliotek har länge utvecklat och arbetat för att stärka delaktigheten hos barn och unga som tillbringar sin fritid på biblioteken. Det viktigaste målet med verksamheten är att erbjuda barn och unga en trygg miljö där det finns bekanta vuxna närvarande. I Esbo stadsbibliotek möts dagligen tiotals, i bästa fall hundratals, barn och unga. Ett ytterligare mål är att tillsammans med de unga förverkliga evenemang eller anskaffningar som de själva föreslagit, sade minister Sandra Bergqvist i sitt tal under prisutdelningen.

I fem regionala bibliotek i Esbo (Sellobiblioteket, Iso Omena biblioteket, Lippulaivabiblioteket, Entressebiblioteket och Hagalunds bibliotek) finn det en särskild lokal för unga där de kan hänga och spela dator- och konsolspel. Även pingis och biljard hör till utrustningen i de flesta av ungdomslokalerna. Biblioteken är öppna från måndag till söndag, och i de lokaler som är avsedda för unga finns det alltid personal på plats från eftermiddag till kväll samt under veckoslut.

- Vi behöver offentliga lokaler där barn och unga är välkomna att tillbringa sin tid på ett tryggt sätt. Det är fint att yrkesmänniskor inom olika branscher upplever att stärkandet av barns och ungas delaktighet ingår i deras eget arbete. Detta har en enorm betydelse för barnen och de unga. Även små gärningar som stärker delaktigheten och upplevelsen av att bli hörd kan ge de unga en känsla av att deras åsikter har betydelse, säger Bergqvist.

Mer information: Henni Axelin, direktör, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 02953 3020

Esbo stadsbibliotek