Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Finlands och Kinas temaår för vintersport avslutas, men samarbetet fortsätter

Undervisnings- och kulturministeriet 3.12.2019 17.47
Pressmeddelande

Avslutningsfesten för Finlands och Kinas gemensamma temaår för vintersport ordnades i Rovaniemi den 3 december 2019. Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen och Kinas vice premiärminister Sun Chunlan deltog i avslutningen.

Vid avslutningsceremonin deltog Kinas nationalopera, Beijing Sport University, hastighetsåkarna Mika Poutala och Song Yang, konståkarna Emmi Peltonen och Wang Yi, teamåkare från Rovaniemi samt Fintastic-laget, ett ishockeyjuniorlag från Rovaniemi, Internationella Olympiska kommitténs idrottarmedlem Emma Terho, före detta alpinåkaren Tanja Poutiainen-Rinne, kinesiska längdåkare, kälkskidåkaren Sini Pyy, violinisten Rebecca Roozeman, Studentkårens sångare och jultomten.

Före den egentliga ceremonin fanns det i Lappi Areena en utställning som presenterade ländernas vintersport och kulturer.

– Finlands och Kinas temaår för vintersport 2019 har präglats av många evenemang och ett fördjupat samarbete som även kommer att fortsätta. Temaåret har fokuserat särskilt på utbildnings- och träningssamarbete, etiska teman och teman kring hållbar utveckling, turism samt tävlings- och elitidrottarnas utveckling, säger forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen.

- Även om temaåret avslutas fortsätter samarbetet inom vintersport med sikte på vinter-OS och paralympiska spelen i Peking 2022 och även med tanke på nästa olympiad, fortsätter Kosonen.

Finland-Kina temaåret för vintersport

Finland och Kina utsåg år 2019 till gemensamt temaår för vintersport när de båda ländernas presidenter möttes våren 2017. Finland är det första landet med vilket Kina har avtalat om ett sådant samarbete inom vintersport. Det handlar därmed om en unik samarbetsform för bägge länderna.

Förberedelserna inför temaåret och vinter-OS i Peking 2022 har ökat Kinas intresse för det finländska kunnandet inom vintersport både med tanke på träning och i kommersiellt hänseende.

Under temaåret har det ordnats 62 evenemang. Som höjdpunkter kan nämnas firandet av det kinesiska nyåret i Finland i februari, damernas ishockey-VM och VM i synkroniserad konståkning som ordnades i april, dit Kina sände ett lag för första gången någonsin i konståkningshistorian. Vid World Winter Sport-mässan som ordnades i Peking i oktober var Finland s.k. Major Honored Guest Country och Finlands kunnande inom vintersport lyftes fram stort av närmare 40 finländska aktörer. Därtill kan nämnas olika vetenskaps- och forskningskonferenser, bl.a. som gällde idrottsfysioterapi, samt presentation och förankring av programmet Skola i rörelse i Kina.

- Vid planeringen av evenemangskalendern för temaåret kom vi överens om att evenemangen på bred basis skulle omfatta följande teman: tränings- och utbildningskompetens, hållbar utveckling och ansvar, turism och elitidrott samt företagssamarbete. Vi har lyckats bra med detta mål och kan vara mycket nöjda, konstaterar Kosonen.

Samarbetet har gjort de största framstegen inom idrottarsamarbetet och träningen, och man har gjort upp långsiktiga planer inför OS i Peking 2022, men också med tanke på nästa olympiad.

Temaåret för vintersport har genomförts i nära samarbete mellan olika ministerier, Business Finland, firmor, städer, Finlands Olympiska kommitté, Finlands Paralympiska Kommitté, grenförbunden och idrottsinstituten.

För att föra temaåret vidare inrättade Finland och Kina en arbetsgrupp med ansvar för det gemensamma programmet. Arbetsgruppen har sammanträtt sex gånger på vice ministernivå under 2018–2019. Vid det senaste mötet kom arbetsgruppen också överens om framtida mål för samarbetet. När temaåret avslutas fortsätter samarbetet mellan länderna också under kommande år inför OS i Peking 2022.

Samarbetet mellan länderna fortsätter inom alla temaområden med sikte på vinter-OS och paralympiska spelen i Peking.

Bilder från evenemanget publiceras på minitsteriets Flickr-konto

Mer information:

direktör Tiina Kivisaari, tfn 0295 330 178

Silja Silvasti, specialmedarbetare, tfn 0295 330 062

Tillbaka till toppen