Hoppa till innehåll

Temat för rundabordssamtal flerspråkiga ungas deltagande och hobbyer

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 19.6.2024 15.31 | Publicerad på svenska 24.6.2024 kl. 16.19
Nyhet

Idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist träffade onsdagen den 19 juni representanter för städerna. Olika organisationer och ungdomar vid ett rundabordssamtal med temat flerspråkiga ungas deltagande och hobbymöjligheter. Målet med tillfället var att diskutera och samla in konkreta åtgärder för att förbättra flerspråkiga ungas deltagande och hobbymöjligheter.

Ministerns rundabordssamtal bereddes i E-panelen den 6–14 maj. I E-panelen deltog tillsammans med de unga yrkespersoner från arbetslivet. I E-panelens slututtalande lyftes fram fem konkreta teman som samhällets olika aktörer bör gemensamt ingripa i. En fördjupning i dessa teman var kärnan i rundabordssamtalet.

De viktigaste teman i E-panelen var ingripande i rasism och diskriminering inom hela samhället, delande av ansvar och makt med unga via deltagandeåtgärder, högklassig kommunikation och varierande kommunikationskanaler, vikten av matchningskompetens och utveckling av flickarbetet.

Vid rundabordssamtalet betonades utbildningens betydelse i främjandet av de ungas deltagande och antirasism inom olika förvaltningsområden, organisationer och samhället. Särskild uppmärksamhet bör fästas vid personer som arbetar med unga. 

Ett starkt förekommande ämne vid samtalet var de vuxnas ansvar att ingripa i rasism som syns, upplevs och hörs i vardagen. Dessutom konstaterades det att det behöver utvecklas en enkel handlingsmodell som hjälp vid ingripande i rasismsituationer. 

Minister Bergqvist: ”Det är viktigt att det finns tydliga metoder för alla vuxna att omedelbart ingripa i rasism. Jag ämnar även lägga fram förslagen för regeringen så att såväl ministrarna som riksdagsledamöterna kan få utbildning i dessa ämnen.”

Rundabordssamtalet fortsätter nästa år då man granskar hur varje aktör har främjat de ungas deltagande och hobbymöjligheter utifrån E-panelens slututtalande. 

Minister Bergqvist kommer att ordna ett diskussionstillfälle, till vilket man kommer att bjuda in såväl deltagarna i rundabordssamtalet som representanter för massmedier. Diskussionen kommer att fokusera på den offentlig debatten och massmedierna roll i den. Enligt Bergqvist bär såväl massmedierna som politikerna ett ansvar för att utrota rasismen.

Regeringen antog den 31 augusti 2023 ett meddelande om åtgärder, med vilka den målmedvetet och omfattande främjar likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i samhället. Minister Bergqvist rundabordssamtal ordnades som en del av genomförandet av regeringens meddelande om likabehandling. Under ledning av statsminister Petteri Orpo har man främjat ämnet med ett rundabordssamtal gällande likabehandling i arbetslivet.

Mångkulturell lägerverksamhet stöds 

I fråga om deltagande och hobbyverksamhet för unga med invandrarbakgrund har minister Bergqvist beviljat utvecklingsprojektet Minä, sinä, hän – yhdessä enemmän! som genomförs av Lägerskolföreningen i Finland 30 000 euro i fortsatt finansiering. På projektets mångkulturella läger strävar man efter att positivt påverka deltagarnas välbefinnande och deltagande.

På lägren stöds deltagarens väg in i det finländska samhället genom upplevelsebaserade och pedagogiska aktiviteter där som stöder kännedom om kulturen och språkinlärning. På basis av resultaten och erfarenheterna från projektet skapas en handlingsmodell som kommer att införas av en av Lägerskolföreningen i Finlands medlemsförening som ordnar 40 lägerskolor.

Mer information: ministerns specialmedarbetare Rosanna Blomster, tfn 0295 330337

Stöd för deltagande för unga med invandrarbakgrund. E-panelens slututtalande (på finska)