Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media
Meny
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Grundskolor och andra stadiets läroanstalter kan beställa en forskare virtuellt via tjänsten Träffa en forskare

Undervisnings- och kulturministeriet 23.1.2019 14.02
Nyhet

Finlands unga akademi, undervisnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen samt Finlands Akademi har öppnat tjänsten Träffa en forskare för skolor och läroanstalter. Genom tjänsten kan läraren hitta en forskare som kan besöka skolan virtuellt, som stöd för undervisningen. Forskarbesöken förverkligas genom avgiftsfria videosamtalstjänster.

Den avgiftsfria tjänsten Träffa en forskare är öppen för alla oberoende av geografiskt läge. Tjänsten strävar också efter att omfatta alla vetenskapsområden – från historia till kärnfysik och från statsvetenskap till forskning om artificiell intelligens. Antalet forskare och utbudet av vetenskapsområden växer kontinuerligt.

Tjänsten främjar på ett effektivt och enkelt sätt undervisnings- och kulturministeriets mål att göra Finland till ett inspirerande land som går i spetsen för modernt lärande.Tjänsten stöder också barns och ungas vägar till studier och arbete.

För forskare ger tjänsten en möjlighet till samhällelig dialog. Forskare i början av sin karriär får värdefull erfarenhet av att bygga broar mellan den akademiska forskningen och skolvärlden.

Tjänsten fungerar i praktiken så att forskare och lärare anmäler sig via en webblankett. Läraren meddelar till vilken lektion eller kurs man önskar ett forskarbesök och i vilken ålder eleverna är. Då anmälan är gjord ser man nom tjänsten till att lärare och forskare hittar varandra. Dessa kommer sedan sinsemellan överens om tidtabeller och andra detaljer för det virtuella besöket.

Tjänsten finns inom kort även på svenska och engelska.

Lärare och forskare kan anmäla sig på : tutkijatavattavissa.fi.

Upplysningar:
- Katri Rostedt, sakkunnig vid Finlands unga akademi: [email protected]

Tillbaka till toppen