Hoppa till innehåll

Utlysning av understöd för att stödja införandet av systemet för utvärdering av småbarnspedagogikens kvalitet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 9.10.2024 12.02
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturministeriet utlyser statsunderstöd för kommuner och samkommuner som ordnar småbarnspedagogik för att stödja införandet av systemet för utvärdering av småbarnspedagogikens kvalitet (Valssi). Sammanlagt 490 000 euro utlyses i statsunderstöd för år 2025.

Valssi är ett digitalt kvalitetsutvärderingssystem som gör det möjligt att samla in och sammanställa information till stöd för utvecklingen av småbarnspedagogikens kvalitet på såväl lokal som nationell nivå. Nationella centret för utbildningsutvärdering har tagit fram systemet Valssi i samarbete med undervisnings- och kulturministeriet. 

Systemet Valssi gjordes tillgängligt för alla aktörer inom småbarnspedagogiken den 1 augusti 2023. Våren 2024 användes Valssi av 63 procent av kommunerna på det finländska fastlandet (185/293) och dessutom av 76 privata daghem eller privata kedjor. De kommuner som inte har använt Valssi är i huvudsak små kommuner med färre än 5 000 eller 10 000 invånare. Införandet av Valssi förhindras eller försvåras enligt kommunernas uppgift av bristen på tid och personal. Syftet med statsunderstödet är fortsättningsvis att främja införandet av kvalitetsutvärderingssystemet. 

Som mottagare av statsunderstöd prioriteras de kommuner som ännu inte har infört systemet Valssi och som inte har fått tidigare statsunderstöd från undervisnings- och kulturministeriet för att göra det. Genom att prioritera gemensamma ansökningar uppmuntrar ministeriet kommunerna att samarbeta.

Ansökningstiden går ut den 13 november 2024.

Mer information: 

  • Kirsi Alila, undervisningsråd, tfn 0295 330 365
  • Kaisa Kotomäki, specialsakkunnig, tfn 0295 330 315

Utlysning