Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp ska stärka skyddet för personer som deltar i den offentliga debatten

justitieministeriet
Utgivningsdatum 16.10.2024 15.46
Pressmeddelande

Europaparlamentet och Europeiska unionens råd antog i våras nya regler för att skydda personer som deltar i den offentliga debatten mot uppenbart ogrundade rättsprocesser och rättegångsmissbruk. Justitieministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att bereda det nationella genomförandet av direktivet.

Genom det nya direktivet skyddas personer som försvarar frågor av allmänt intresse mot så kallade munkavleprocesser, dvs. ogrundade rättsprocesser och rättegångsmissbruk. Direktivet är tillämpligt på tvister med gränsöverskridande följder. Syftet med direktivet är att undvika så kallad forumshopping, dvs. val av domstol utgående från var rättegången har de bästa möjligheterna till framgång.

Den nya arbetsgruppen ska utreda vilka lagstiftningsändringar genomförandet av direktivet förutsätter och vilka de huvudsakliga konsekvenserna av ändringarna är. Arbetsgruppen bereder nödvändiga ändringar i lagstiftningen och utarbetar sitt betänkande i form av en regeringsproposition. Den nationella lagstiftningen ska vara i kraft i maj 2026.

Ordförande för arbetsgruppen är lagstiftningsrådet Kirsi Pulkkinen från justitieministeriet. Arbetsgruppens mandatperiod går ut den 30 april 2025.

Mer information: 
Kirsi Pulkkinen, lagstiftningsråd, tfn 0295 150 438, [email protected]  
Johannes Koskenniemi, specialsakkunnig, tfn 0295 150 163, [email protected]