Åtstramningar föreslås i fråga om marknadsföring och beviljande av snabblån
Lagstiftningen ska ändras för att minska problemen som förekommit i samband med snabblån. Regeringen föreslår att kreditens faktiska årsränta måste uppges när snabblån samt andra små korttidskrediter marknadsförs. Sökandens identitet ska verifieras och det ska inte vara möjligt att överföra medel om natten. Det ska också föreskrivas om en maximigräns för dröjsmålsräntan för alla konsumentkrediter efter en bestämd tid.
Regeringen har godkänt propositionen och den avses bli överlämnad till riksdagen vid presidentföredragningen den 8 maj.
- Snabbkrediter, som ökat kraftigt under de senaste åren, har visat sig vara en orsak till överskuldsättning. Över 40 procent av domarna som gäller snabbkrediter har getts till 20 – 24-åringar, mest till unga män. Jag är särskilt orolig för hur unga klarar sig på den nuvarande hektiska kreditmarknaden, säger justitieminister Tuija Brax.
I några fall har snabblån fåtts genom att man använt någon annans mobiltelefon och personuppgifter. Kreditgivaren ska därför åläggas att vid den första identifieringen verifiera sökandens identitet omsorgsfullt t.ex. med hjälp av nätbankskoder. Bestämmelserna ska gälla alla andra krediter som beviljas konsumenter utom engångskrediter som beviljas i samband med beställning av produkter inom postförsäljningen.
Också oöverlagd låntagning om natten ska begränsas. Om en konsumtionskredit söks och beviljas mellan klockan 23 och 7, ska medlen inte få överföras till konsumenten före klockan 7. Tidsbegränsningen ska inte gälla köp på kredit i webbutiker eller höjning av kreditgränsen för en kontokredit.
Kreditgivarens rätt att ta ut en dröjsmålsränta som är högre än den lagstadgade begränsas. Reformen ska gälla alla konsumentkrediter. Om den ursprungliga räntan för krediten är högre än dröjsmålsräntan, kan denna högre ränta tas ut högst under ett halvt år efter förfallodagen. Denna reform ger dem som råkat i betalningssvårigheter bättre möjligheter att klara av sina skulder.
Ytterligare upplysningar:
lagstiftningsrådet Marjo Lahelma, tfn (09) 1606 7672
e-post: förnamn.efternamn@om.fi
Arbetsgruppens betänkande kan finnas på webbsidan www.jm.fi