Hoppa till innehåll

Likabehandlingsplaneringen inom småbarnspedagogiken överförs från verksamhetsställena till en högre nivå

justitieministeriet
Utgivningsdatum 23.9.2024 13.51
Pressmeddelande

Regeringen föreslår ändringar i diskrimineringslagen när det gäller främjandet av likabehandling inom småbarnspedagogiken. Avsikten är att lagen inte längre ska förplikta anordnare av småbarnspedagogik att separat för varje verksamhetsställe utarbeta likabehandlingsplaner för verksamheten. Alla anordnare av småbarnspedagogik och serviceproducenter inom småbarnspedagogiken ska utarbeta en likabehandlingsplan, men den ska framöver kunna vara gemensam för alla deras verksamhetsställen.

Enligt förslaget ska anordnare av småbarnspedagogik fortsättningsvis ha en allmän skyldighet att bedöma hur deras verksamhet påverkar olika befolkningsgrupper och hur likabehandling i övrigt uppnås i deras verksamhet. De ska också fortsättningsvis vara skyldiga att vidta de åtgärder som behövs för att främja likabehandling. Det är viktigt att åtgärderna för att främja likabehandling är effektiva och har inflytande också i vardagen vid verksamhetsställena för småbarnspedagogik.

Initiativet till att slopa skyldigheten att göra upp planer som gäller ett specifikt verksamhetsställe har kommit från Kommunförbundet. I och med att det administrativa arbetet minskar blir det mer tid över för arbetet med barnen. Detta minskar även kostnaderna.

Kommunen ska enligt förslaget svara för utarbetandet av en likabehandlingsplan också för de aktörer inom familjedagvården och den kommunala öppna småbarnspedagogiken som är verksamma inom dess område.

Propositionen baserar sig på ett mål i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering och är en del av det mer omfattande målet att minska kommunernas uppgifter. Lagen avses träda i kraft vid ingången av 2025. 

Mer information:
Jasmiina Jokinen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150 078, [email protected]
Corinna Tammenmaa, enhetschef, tfn 0295 150 181, [email protected] 

Statsrådets beslut

Kommuner, städer och statens regionförvaltning Orpos regeringsprogram