Hoppa till innehåll

Nio projekt får statsunderstöd för främjande av ekonomiskt kunnande

justitieministeriet
Utgivningsdatum 28.6.2024 15.11
Nyhet

Justitieministeriet har för andra gången delat ut anslag till projekt och forskning som främjar ekonomiskt kunnande.

Anslaget för understöden uppgick till 650 000 euro. Finansiering beviljades sammanlagt nio projekt som främjar förutom ekonomiskt kunnande hos olika befolknings- och åldersgrupper i hela Finland också forskning kring ekonomiskt kunnande.

– Vi fick sammanlagt 25 utmärkta ansökningar inom utsatt tid. Det minsta ansökta understödet var 21 590 euro och det största 207 000 euro. Sammanlagt uppgick de ansökta understöden till 2 106 636 euro. Målgrupperna för projekten var mycket varierande, allt från unga och barnfamiljer till seniorer och utveckling av deras digitala kunskaper, berättar ledande sakkunnig Sanna Helesuo.

Vid bedömningen av ansökningarna beaktade man i synnerhet projektens samhälleliga och ekonomiska effekter och projektens allmänna betydelse för arbetet med att främja ekonomiskt kunnande. Man bedömde också det samarbete som kommer att bedrivas i projekten.

Statsunderstödet baserar sig på strategin för ekonomiskt kunnande, och det beviljas för ett år åt gången. Justitieministeriet har förbundit sig till att främja finländarnas ekonomiska kunnande. Det gör ministeriet tillsammans med Finlands Bank och nätverket av aktörer inom ekonomiskt kunnande, som består av aktörer inom den offentliga, privata och tredje sektorn och av forskare.

De aktörer som får understöd uppfyller de allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd som anges i statsunderstödslagen och de grunder för beviljandet som angetts i utlysningen. Justitieministeriet bedömde och jämförde ansökningarna utifrån en helhetsbedömning med hänsyn till både projektplanerna och det anslag som finns till förfogande.

Mer information:
Mette Ranta, specialsakkunnig, tfn 0295 150 201, [email protected]
Sanna Helesuo, ledande sakkunnig, tfn 029 0005, [email protected]

Projekt som får statsunderstöd (på finska)
Statsunderstöd för främjande av ekonomiskt kunnande
Främjande av ekonomiskt kunnande