Hoppa till innehåll

På remiss: Ändringar i Utsökningsverkets nätverk av verksamhetsställen

justitieministeriet
Utgivningsdatum 27.9.2024 14.37
Pressmeddelande

Utsökningsverket har lämnat in en utvecklingsplan för nätverket av verksamhetsställen till justitieministeriet. I planen föreslås att 37 av utsökningens verksamhetsställen ska läggas ner.

Justitieministeriet ber om utlåtanden om Utsökningsverkets utvecklingsplan för nätverket av verksamhetsställen. Det önskas att utlåtandena innehåller motiverade synpunkter, i synnerhet i fråga om vilka konsekvenser Utsökningsverkets förslag har för allmänheten när det gäller uträttandet av ärenden och tjänsterna vid utsökning samt på de besparings- och kostnadskalkyler som preliminärt presenteras i förslaget.

Utsökningen har för närvarande 64 verksamhetsställen. Om Utsökningsverkets verksamhetsställen föreskrivs genom justitieministeriets förordning. I nuläget anhängiggörs 98 procent av utsökningsansökningarna elektroniskt och antalet kunder som besöker ett verksamhetsställe är väldigt litet, i genomsnitt 0–2 kunder per dag, med undantag för de största orterna.

I den plan som Utsökningsverket den 28 juni 2024 lämnade till justitieministeriet föreslås det att 37 verksamhetsställen ska läggas ner. De 27 verksamhetsställen som kvarstår är Esbo, Helsingfors, Hyvinge, Tavastehus, Joensuu, Jyväskylä, Kajana, Kemi, Karleby, Kouvola, Kuopio, Kuusamo, Lahtis, Villmanstrand, Mariehamn, S:t Michel, Uleåborg, Björneborg, Raseborg, Rovaniemi, Nyslott, Seinäjoki, Tammerfors, Åbo, Ylivieska, Vasa och Vanda.

Efter remissbehandlingen bedöms ärendet vid justitieministeriet utifrån remissvaren och beslut om en eventuell fortsatt beredning av ärendet fattas med beaktande av konsekvensbedömningen.

Enligt regeringsprogrammet ska statens lokalprogram effektiviseras avsevärt. Som ett led i produktivitets- och effektiviseringsåtgärderna har alla ämbetsverk inom justitieministeriets förvaltningsområde fått en begäran om att bedöma bland annat olika metoder för att förbättra lokaleffektiviteten. 

Utlåtanden om Utsökningsverkets förslag kan lämnas i utlåtandetjänsten fram till den 15.11.2024.

Mer information: 
Antti Leinonen, ställföreträdare för kanslichefen, avdelningschef, tfn 0295 150 264, [email protected] 
Sami Korhonen, specialsakkunnig, tfn 0295 150 115, [email protected]. 0295 150 115, [email protected]