Hoppa till innehåll

Violett och vitt – dessa färger ska du ha koll på i dubbelvalet

justitieministeriet
Utgivningsdatum 24.9.2024 14.40
Kolumn

Valen som ordnas nästa vår kommer att skilja sig något från tidigare val. Det här beror på att de två valen, dvs. välfärdsområdesvalet och kommunalvalet, förrättas samtidigt. Därför kallas valet för välfärdsområdes- och kommunalvalet.

Vid välfärdsområdesvalet väljs välfärdsområdesfullmäktige för 21 välfärdsområden. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om ordnandet av social- och hälsovården och räddningsväsendet i respektive välfärdsområde. Vid kommunalvalet väljs i sin tur ledamöter till kommunernas fullmäktige. De beslutar om kommunens verksamhet och ekonomi, till exempel om markanvändning och byggande, utbildning och miljötjänster. 

I Helsingfors förrättas dock endast kommunalval, eftersom social- och hälsovårdstjänsterna och räddningsväsendet där sköts av stadsfullmäktige. 

Två röstsedlar

Ur väljarens synvinkel går röstningen vid välfärdsområdes- och kommunalvalet i stora drag till på samma sätt som tidigare, såväl vid förhandsröstningen som vid röstningen på valdagen. En viktig skillnad är att väljaren nu får två röstsedlar i stället för en: en traditionell vit för kommunalvalet och en violett för välfärdsområdesvalet.  

Båda valen har egna kandidater, så väljaren måste fundera över sitt röstningsbeslut lite grundligare än tidigare (vilken kandidat vill jag se i välfärdsområdesfullmäktige respektive kommunfullmäktige). Väljaren måste också vara noggrann i röstningsbåset och anteckna kandidatens nummer på den violetta röstsedeln i välfärdsområdesvalet och på den vita röstsedeln i kommunalvalet. 

I tidigare kommunalval röstade väljarna om alla kommunens tjänster med en röstsedel. Efter social- och hälsovårdsreformen 2021 överfördes ordnandet av social- och hälsovårdstjänsterna och räddningsväsendet från kommunerna till de nya välfärdsområdena. Därför fattar man nu beslut om dessa viktiga närtjänster genom att rösta i två separata val, med två röstsedlar.

Var noggrann i röstningsbåset

Fyll i röstsedlarna med särskild noggrannhet. Numren på kandidaterna i kommunalvalet börjar med nummer 2 och är alltså (annanstans än i Helsingfors) som störst antingen två- eller tresiffriga, beroende på kommunens storlek . Kandidaterna i välfärdsområdesvalet har däremot fyrsiffriga nummer. På detta sätt blir det lättare för väljaren att greppa vem som är kandidat i välfärdsområdesvalet och vem som är kandidat i kommunalvalet. Väljaren ska på den vita röstsedeln skriva till exempel nummer 179 och på den violetta röstsedeln till exempel nummer 2367. Det är många siffror att komma ihåg! 

Men precis som tidigare kan väljaren kontrollera kandidaternas nummer i de kandidatförteckningar för båda valen som finns i röstningsbåset. Kandidatförteckningen för välfärdsområdesvalet är violett och förteckningen för kommunalvalet är vit – färgerna är alltså desamma som på röstsedlarna. 

Om kandidaten är kandidat i båda valen har hen två olika kandidatnummer som måste marknadsföras till väljarna. Om väljaren vill rösta på samma kandidat både till välfärdsområdesfullmäktige och kommunfullmäktige, lyckas detta endast genom att väljaren på den violetta röstsedeln antecknar kandidatens nummer i välfärdsområdesvalet och på den vita röstsedeln kandidatens nummer i kommunalvalet.

Rösta samtidigt eller vid skilda tillfällen?

Röstningsställena är desamma i både välfärdsområdesvalet och kommunalvalet. Valfunktionärerna på röstningsställena berättar för väljarna hur man ska gå tillväga. 

Sannolikt röstar största delen av väljarna samtidigt i båda valen. Väljarna kan dock vid behov också rösta vid olika tillfällen, till exempel på förhand i välfärdsområdesvalet och på valdagen i kommunalvalet. Det är också möjligt att rösta i endast ett av valen. 

Vid förhandsröstningen läggs de violetta och vita röstsedlarna i olika valkuvert. Vid röstningen på valdagen läggs båda röstsedlarna i samma i valurna eller i olika valurnor, det här varierar beroende på kommun. Vid rösträkningen kan röstsedlarna i vilket fall som helst skiljas åt utifrån sin färg.

Arto Jääskeläinen
valdirektör

Valdagen i välfärdsområdes- och kommunalvalet är söndagen den 13 april 2025. Förhandsröstningsperioden i Finland är den 2–8 april och utomlands den 2–5 april. Tillförlitlig information om val finns på vår webbplats valfinland.fi. Vi kompletterar anvisningarna om välfärdsområdes- och kommunalvalet inom kort.

 Justitieministeriets valsidor

Arto Jääskeläinen