Hoppa till innehåll

Ankarverksamheten utvecklas för att bekämpa och förhindra brott bland unga

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 3.10.2024 13.42
Nyhet

Inrikesministeriet har inlett ett förvaltningsövergripande projekt för att utveckla ankarverksamheten. Projektets syfte är att stärka och utveckla ankarverksamheten för att bekämpa och minska ungdoms- och gängbrottslighet. Projektet är en del av genomförandet av den nationella barnstrategin.

Ankarverksamheten är bevisligen en effektiv verksamhet vid förebyggande av brott. Varje expert i ankarteamet har en viktig roll i utredningen av den ungas helhetssituation. Till exempel behandlar polisen polisanmälningar som gäller unga, medan socialarbetaren behärskar processen för barnskyddsanmälningar, sjukskötarna är sakkunniga inom hälso- och sjukvården när rusmedelsbruk och sinnesstämning kartläggs och ungdomsarbetet har en friare stödjande roll. Ankarteamen samarbetar också med skolor och läroanstalter samt med många andra samarbetspartner och berörda grupper.

Under projektet utvecklas ett gemensamt grundutbildningspaket för ankaraktörerna. Syftet med utbildningspaketet är att öka medvetenheten om olika aktörers lagstadgade uppgifter och befogenheter samt att beskriva de olika aktörernas roller i det praktiska arbetet. 

Utvecklingen av webbplattformen aktiverar ankaraktörerna 

Ankaraktörerna har en gemensam offentlig webbplattform samt ett extranät för professionella vars syfte är att erbjuda aktuell information om ankarverksamheten och fenomenet i anslutning till den. Under projektets gång utvecklas webbplattformen, och materialet på plattformen uppdateras så att det motsvarar den förändrade omvärlden (inklusive ändringar i kommunernas och välfärdsområdenas uppgifter).


Under projektet förbättras lägesbilden mellan de centrala aktörerna och kunskapen om aktuella fenomen och deras konsekvenser. Ett mål är också att informera välfärdsområdena, skolorna och läroanstalterna om ankarverksamheten.

I regeringsprogrammet för statsminister Orpos regering (Ett starkt och engagerat Finland) har den ökade ungdoms- och gängbrottsligheten identifierats som ett allvarligt problem. Regeringen har förbundit sig att ta i bruk de medel som behövs för att målmedvetet bekämpa och minska ungdoms- och gängbrottsligheten. Regeringen har konstaterat att bland annat utvecklingen av den nuvarande förebyggande ankarverksamheten eller motsvarande verksamhet är ett allt mer heltäckande och fungerande sätt att lösa problemet. 

Mer information: 
Tiina Alanen, specialsakkunnig, inrikesministeriet, tfn 0295 488 593, [email protected] och [email protected]