Hoppa till innehåll

Användningen av biometriska uppgifter inom brottsbekämpningen bedöms och förbättras i ett lagprojekt

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 25.9.2023 12.09 | Publicerad på svenska 25.9.2023 kl. 12.29
Pressmeddelande

Inrikesministeriet tillsätter ett lagstiftningsprojekt för att bedöma och bereda ändringar i bestämmelserna om behandling av biometriska uppgifter. Syftet är att förbättra förutsättningarna för användning av biometri inom brottsbekämpning och brottsförebyggande.

Enligt regeringsprogrammet ska förutsättningarna för användning av biometri inom brottsbekämpning och brottsförebyggande bedömas och förbättras. Målet är att stärka brottsbekämpningen. 

Med biometrisk identifiering avses till exempel identifiering med hjälp av fingeravtryck och automatisk jämförelse av ansiktsbilder. Fördelarna med biometri inom brottsbekämpningen baserar sig på att man med hjälp av den kan identifiera en person säkrare än genom andra metoder.

Inom projektet bedöms och bereds ändringsförslag i bestämmelserna om behandling av de biometriska uppgifter som förts in i passregistret och identitetskortsregistret och med stöd av utlänningslagen i polisens register.

Användningen av biometriska uppgifter är noggrant reglerad

De biometriska uppgifterna klassificeras som känsliga personuppgifter. Vid beredningen bedöms bestämmelserna med beaktande av de grundläggande och mänskliga rättigheterna, villkoren enligt dataskyddslagstiftningen samt EU-regleringen.

Enligt gällande lagstiftning får de biometriska uppgifterna på pass och identitetskort i polisens register användas för andra ändamål än det ursprungliga ändamålet i mycket begränsade situationer, till exempel för att identifiera brottsoffer. Det är dessutom möjligt att använda uppgifter som med stöd av utlänningslagen förts in i polisens register, om det är nödvändigt för att förebygga, avslöja eller utreda noggrant avgränsade brott som hänför sig till statens säkerhet.

Projektets mandattid är den 25 september 2023–den 31 maj 2025.

Ytterligare information:

Suvi Pato-Oja, specialsakkunnig, tfn 0295 488 379, [email protected]

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram