Hoppa till innehåll

Ersättningsförfarandet i fråga om stängslet vid östgränsen effektiviseras

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 8.10.2024 14.30
Pressmeddelande

Ersättningsförfarandet i fråga om uppförande av bestående hinder på gränszonen, till exempel stängslet vid östgränsen, effektiviseras. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av gränsbevakningslagen sändes på remiss den 8 oktober.

Gränsbevakningsväsendet betalar ersättning till ägare och innehavare av mark- eller vattenområden för skador och olägenheter som orsakas av byggnads- och röjningsarbeten i samband med uppförande av bestående hinder på gränszonen. Beslut om dessa ersättningar ska i fortsättningen fattas i enlighet med lagen om inlösen av fast egendom och särskilda rättigheter, den så kallade inlösningslagen.

Ersättningsfrågor ska avgöras av en inlösningskommission som leds av Lantmäteriverkets förrättningsingenjör. I nuläget beslutar Gränsbevakningsväsendet om ersättningarna med stöd av gränsbevakningslagen. Gränsbevakningsväsendet ska dock också i fortsättningen fatta beslut om byggnads- och röjningsarbeten i enlighet med gränsbevakningslagen.

Bakgrunden till propositionen är att Lantmäteriverket har mer sakkunskap och erfarenhet än Gränsbevakningsväsendet i fråga om olika särskilda frågor som gäller fastigheter och som ska beaktas vid bedömningen av ersättningarna.

Gränsbevakningsväsendet ska också i fortsättningen betala ut ersättningarna, på samma sätt som i nuläget. Lagändringarna avses träda i kraft i april 2025.

Mer information:
Noora Nihtinen, överinspektör, tfn 0295 421 612, [email protected] 

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram