Hoppa till innehåll

Flera ändringar bereds i skjutvapenlagen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 1.8.2024 10.23
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har tillsatt ett lagstiftningsprojekt för att ändra skjutvapenlagen och skjutvapenförordningen. Bland annat bestämmelserna om förvaring av patroner och om laddningsanordningar och ljuddämpare förtydligas. Bestämmelserna om deaktiverade vapen ses över på ett heltäckande sätt.

I projektet bereds sådana ändringar i lagstiftningen som visat sig vara nödvändiga efter att EU:s vapendirektiv trädde i kraft och genomfördes nationellt. Ändringarna av skjutvapenlagen trädde i kraft 2019.

I skjutvapenlagen bereds bland annat de ändringar som EU-regleringen förutsätter i fråga om märkning av vapen eller vapendelar. Märkningen kan göra det lättare att spåra skjutvapen och vapendelar. 

Bestämmelserna som tillämpas på laddningsanordningar och ljuddämpare och på förvaring av patroner förtydligas. Eftersom identifieringsnummer saknas på laddningsanordningar och ljuddämpare, är det inte möjligt att spåra enskilda laddningsanordningar och ljuddämpare på samma sätt som andra vapendelar. Bestämmelser om förvaring av patroner finns för närvarande både i skjutvapenlagen och i lagstiftningen om kemikaliesäkerhet.

Bestämmelserna om deaktiverade vapen bör ses över på ett heltäckande sätt 

Projektet ska se över bestämmelserna om deaktiverade vapen. Målet är att säkerställa att definitionerna av dem och bestämmelserna om registrering och förvaring är ändamålsenliga. Deaktiverade vapen är enligt EU-rättsakterna vapen, även om de är obrukbara. Ett ytterligare mål är att möjliggöra deaktivering av även andra vapen än sådana som omfattas av EU:s bestämmelser om deaktivering.

I projektet utreds också hur det i fortsättningen ska vara ändamålsenligast att vid Polisstyrelsens vapenförvaltning ordna skötseln av uppgifter som gäller skjutvapen.

Projektets mandatperiod är den 1 augusti 2024–31 juli 2025.

Mer information:

Mika Lehtonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 481 850, [email protected]