Hoppa till innehåll

Fördjupat samarbetet med Förenta staterna kring den inre säkerheten

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 29.1.2024 17.33
Pressmeddelande
Suomen ja Yhdysvaltojen pöytäliput. Pöydällä yhteistyöjulistus.

Måndagen den 29 januari 2024 undertecknade inrikesministeriet och Förenta staternas departement för inrikes säkerhet en avsiktsförklaring om att fördjupa forsknings- och tekniksamarbetet inom ramen för den inre säkerheten. 

Enligt avsiktsförklaringen ska parterna främja samarbete inom forskning och teknik i sådana inre säkerhetsfrågor som betraktas som gemensamma. Målet är att öka informationsutbyte, gemensam forskning, utveckling, testning och utvärdering i fråga om olika tematiska helheter.

”Säkerhetsmiljön har blivit instabilare. Till exempel hybridpåverkan och hot mot kritisk infrastruktur prövar säkerhetsmyndigheterna. Den tekniska utvecklingen accelererar och har en allt tätare koppling till geopolitik, ekonomi och säkerhet. Samtidigt som tekniken skapar betydande möjligheter orsakar den också hot mot den inre säkerheten. Denna avsiktsförklaring är en bra start på ett fruktbart forsknings- och tekniksamarbete för den inre säkerheten”, konstaterar inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä.

Finlands och Förenta staternas samarbete har stärkts under de senaste åren inom flera olika sektorer. Finlands Natomedlemskap innebär nya möjligheter för bilateralt samarbete inte bara i direkta försvarsfrågor utan också inom forskning, innovation och teknik. Det fördjupade forsknings- och tekniksamarbetet för den inre säkerheten är en del av detta närmande. Samarbetet inleds med workshoppar kring olika teman under våren. I workshopparna diskuteras framtidens tekniska utveckling och potentiella områden för forskningssamarbete. 

Ytterligare information:
Hanna-Miina Sihvonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 527, [email protected], inrikesministeriet