Hoppa till innehåll

I fortsättningen deltar Lantmäteriverket i bedömningen av och beslutsfattandet om ersättningar för hinder som byggs i gränszonen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 2.7.2024 14.30 | Publicerad på svenska 4.7.2024 kl. 12.50
Pressmeddelande

Bestämmelserna om hinder som byggs i gränszonen uppdateras så att Lantmäteriverket i fortsättningen på ett ändamålsenligt sätt deltar i förfarandet och beslutsfattandet för att bedöma de ersättningar som betalas till markägarna. Ett lagprojekt för ändring av gränsbevakningslagen tillsattes den 1 juli.

Enligt gällande lagstiftning är det Gränsbevakningsväsendet som bedömer den skada som bygg- och röjningsarbetena för stängsel orsakar för markägarna, fattar beslut om ersättning och företräder staten vid en eventuell besvärsrättegång. Inom ramen för projektet utreds möjligheten att Lantmäteriverket i fortsättningen deltar i alla de ovannämnda faserna av processen eller att dessa uppgifter helt och hållet överförs till Lantmäteriverket.

Gränsbevakningsväsendet betalar fortfarande ut ersättningar på samma sätt som i nuläget. Lagändringarna avses träda i kraft vid ingången av 2025.

Även på områden som ägs av privatpersoner byggs hinder för att upprätthålla gränssäkerheten

De som äger eller innehar mark- eller vattenområden inom gränszonen är skyldiga att tillåta att stängsel eller andra hinder byggs på statens bekostnad om det krävs för att upprätthålla gränssäkerheten. Ersättning betalas enligt gängse pris till ägaren och innehavaren av mark- eller vattenområdet för skador och olägenheter som orsakas av att hinder byggs någon annanstans än vid kanten av en gränsöppning vid Finlands gräns.

Ägare och innehavare av mark- eller vattenområden är dessutom skyldiga att tillåta bland annat avlägsnande av växtlighet, byggande av stråk och vägar, nödvändiga schaktnings- och vattenbyggnadsarbeten samt byggande av nödvändiga konstruktioner på statens bekostnad som stråket eller vägen förutsätter. Även för dessa åtgärder betalas ersättning enligt gängse pris till ägaren och innehavaren av mark- eller vattenområdet.

Mer information:
Noora Nihtinen, överinspektör, tfn 0295 421 612, [email protected] 

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram