Hoppa till innehåll

I inrikesministeriets budgetförslag för 2025 betonas säkerställandet av Gränsbevakningsväsendets resurser

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 9.8.2024 10.58
Pressmeddelande

I inrikesministeriets förslag presenteras ett anslag på sammanlagt 2,19 miljarder euro för dess förvaltningsområde i statsbudgeten för 2025. Anslaget är 391 miljoner euro mindre än i den ordinarie budgeten för 2024.

Det föreslås att antalet behovsprövade tillägg som överskrider ramen ska uppgå till sammanlagt 16,7 miljoner euro, varav cirka 13,3 miljoner till Gränsbevakningsväsendet. 

Gränsbevakningsväsendets tillräckliga resurser och prestationsförmåga ska säkerställas

Den inre säkerheten och hotet om olaglig instrumentaliserad inresa vid östgränsen förutsätter att Gränsbevakningsväsendets verksamhet och prestationsförmåga säkerställs.

Gränsbevakningsväsendets två viktigaste helheter är IKT-kostnaderna för den operativa verksamheten och de förslag som hänför sig till byggandet och ibruktagandet av ett radiotekniskt övervakningssystem.

För byggandet och ibruktagandet av ett radiotekniskt övervakningssystem (RTV) som är viktigt med tanke på Gränsbevakningsväsendets prestationsförmåga föreslås ett tillägg på 7,05 miljoner euro. Dessutom föreslås ett tillägg på cirka 1,7 miljoner euro för kostnader för användning och underhåll av systemet. 

Vidare föreslås Gränsbevakningsväsendet få de extra kostnader som föranleds av stöd vid Åbo flygplats 2025. 

Tilläggsfinansiering föreslås för att slutföra fältledningssystemet

I fråga om det fortsatta projektet för ett gemensamt fältledningssystem för olika branscher har man svarat på de punkter i regeringens ramförhandlingar som var ett villkor för att stödja tilläggsfinansieringen. Det föreslås ett tillägg på 3 miljoner euro och branscherna finansierar en andel på 2,2 miljoner euro utöver de årliga underhållskostnaderna. 

Det föreslås att mottagningspenningens och brukspenningens belopp sänks till den miniminivå som den nationella sociala tryggheten ställer

För migrationsförvaltningen föreslås cirka 193,6 miljoner euro mindre än i den ordinarie budgeten för 2024. Antalet personer som omfattas av mottagandet beräknas minska och det föreslås att anslaget enligt denna uppskattning minskas med sammanlagt cirka 182,5 miljoner euro. 

Ministeriet föreslår en minskning med 1,3 miljoner euro av de stöd som betalas till kunder enligt mottagningslagen. I regeringens proposition med förslag till lag om ändring av mottagningslagen föreslås det att mottagningspenning och brukspenning som beviljas personer som söker internationellt skydd, personer som får tillfälligt skydd och personer som är offer för människohandel och som inte har hemkommun ska sänkas till den miniminivå som den nationella sociala tryggheten ställer.

Nästa steg är att regeringen behandlar budgetförslaget vid sina budgetförhandlingar den 3–4 september. Därefter färdigställer finansministeriet regeringens budgetproposition, som överlämnas till riksdagen den 23 september. Riksdagen godkänner statsbudgeten i december.

Mer information
Kati Korpi, ekonomi- och planeringsdirektör, tfn 029 548 8513