Hoppa till innehåll

Inrikesminister Rantanen och Sveriges migrationsminister Malmer Stenergard träffades i Finland

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.2.2024 18.38 | Publicerad på svenska 21.2.2024 kl. 9.44
Pressmeddelande

Inrikesminister Mari Rantanen och Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard träffades i Finland den 20 februari. Ministrarna besökte Finlands östgräns och fick en översikt över läget i fråga om instrumentalisering av migranter vid östgränsen. 

- Min svenska kollega minister Malmer Stenergard fick i dag en konkret beskrivning av vad som egentligen händer vid Finlands östgräns. Instrumentalisering av migranter handlar inte om att nödställda människor söker asyl, utan Ryssland utnyttjar dem som instrument för att utöva påtryckning. Avsikten med påtryckningen är att påverka såväl Finlands som EU:s säkerhet och sociala stabilitet, säger minister Rantanen och fortsätter:

- Vi är ense med Malmer Stenergard om att hela Europeiska unionen måste sända ett tydligt budskap till Ryssland om att dess försök att destabilisera Finland och EU inte kommer att lyckas.

Ministrarna diskuterade också reformen av EU:s migrations- och asylpolitik (pakten), andra frågor som gäller migration, till exempel återvändanden och återsändanden, och samarbetet med tredjeländer.

- De nordiska länderna har redan tidigare intensifierat samarbetet i frågor som gäller återvändande. Finland och Sverige har liknande utmaningar när det gäller återvändande. Också i denna fråga försöker vi finna lösningar såväl på EU-nivå som i det nordiska samarbetet, säger Rantanen.

Ytterligare information:
inrikesministeriets kommunikation, [email protected] (förfrågningar om intervjuer med minister Mari Rantanen)