Hoppa till innehåll

Inrikesministeriet har inlett beredningen av en redogörelse för den inre säkerheten

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 13.8.2024 11.54
Pressmeddelande

Under inrikesministeriets ledning bereds en ny redogörelse för den inre säkerheten. Avsikten är att redogörelsen ska lämnas till riksdagen under höstsessionen 2025.

I regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering fastställs att statsrådet under valperioden utarbetar en redogörelse för den inre säkerheten. Denna redogörelse ska bilda en helhet tillsammans med den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen och den försvarspolitiska redogörelsen. Beredningen av de två andra redogörelserna i helheten är redan på slutrakan. Riksdagen har ansett det vara viktigt att de tre redogörelserna bildar en sammanhängande helhet och dessutom framhållit vikten av en gemensam lägesbild för myndigheterna.

Den föregående redogörelsen för den inre säkerheten är från 2021. Finlands säkerhetspolitiska miljö har sedermera förändrats avsevärt. Den redogörelse som är under beredning fokuserar på de viktigaste frågorna inom den inre säkerheten.

Syftet med redogörelsen är att beskriva nuläget för Finlands inre säkerhet och myndigheternas förutsättningar att upprätthålla säkerheten. Dessutom bedöms de kommande årens utvecklingsbehov med tanke på resurserna, lagstiftningen och beredskapen.

För beredningen av redogörelsen har det tillsatts tre arbetsgrupper med mandat fram till den 30 september 2025. I beredningsgrupperna deltar företrädare för säkerhetsmyndigheter och för andra ministerier.

Mer information:
Piia Vuori-Murto, specialsakkunnig, tfn 0295 488 393, [email protected]
Eeva Koivunen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 293, [email protected]