Hoppa till innehåll

Inrikesministeriet bereder en sänkning av mottagningspenningen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 26.9.2023 13.16
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har tillsatt ett projekt för att se över mottagningspenningen för personer som söker internationellt skydd eller får tillfälligt skydd. Enligt regeringsprogrammet ska mottagningspenningen sänkas till det minimum som tillåts enligt grundlagen och mottagandedirektivet. Målet är att en proposition om detta ska överlämnas till riksdagen för behandling under vårsessionen 2024.

Under projektet bereds förslag till lagstiftningsändringar för att sänka mottagningspenningen och brukspenningen som avses i lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd och om identifiering av och hjälp till offer för människohandel. I enlighet med regeringsprogrammet strävar man efter att uppnå besparingar genom att sänka mottagningspenningen. 

Under projektets gång hörs berörda grupper bland annat från Migrationsverket, social- och hälsovårdsministeriet och civilsamhällesorganisationer. Som en del av beredningen av propositionen görs en konsekvensbedömning där särskild uppmärksamhet fästs vid utsatta personer och vid barn. 

Mottagningspenningen tryggar den oundgängliga försörjningen

Mottagningspenning är en mottagningstjänst enligt lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd och om identifiering av och hjälp till offer för människohandel. Genom tjänsten tryggas rätten till oundgänglig försörjning och omsorg enligt 19 § i grundlagen för personer som söker internationellt skydd, får tillfälligt skydd eller är offer för människohandel utan hemkommun. Brukspenning beviljas barn som kommit till landet utan vårdnadshavare och för vilka en förläggning ordnar fullt uppehälle.

Mottagningspenningen består av en grunddel och en kompletterande del. Grunddelen är avsedd för dagliga nödvändiga utgifter, om personen inte har egna inkomster eller tillgångar. Kompletterande mottagningspenning kan beviljas för särskilda behov som beror på personens eller familjens livssituation. Mottagningspenningens grunddel är lika stor för personer som söker internationellt skydd, personer som får tillfälligt skydd och offer för människohandel utan hemkommun. Ekonomiskt stöd beviljas inte för inkvartering, utan inkvarteringen ordnas på en förläggning. Om en person självständigt ordnar sin inkvartering i enskild inkvartering, beaktas inte boendeutgifterna när mottagningspenning beviljas.

Mottagningspenningen kan minskas om en sökande som bor på en förläggning inte i enlighet med planen deltar i den arbets- och studieverksamhet som ordnas av förläggningen. Även förvärvsinkomsterna, om de överstiger 150 euro i månaden, minskar beloppet av mottagningspenningen. En asylsökande får börja förvärvsarbeta antingen tre eller sex månader efter det att ansökan lämnades in. 

Ytterligare information: 
Tiina Järvinen, specialsakkunnig, [email protected]