Hoppa till innehåll

Inte bara starka väggar och konstruktioner

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2023 15.42
Kolumn

Skyddsrummen är mycket annat än starka konstruktioner. Jag skulle vilja påstå att få vet om alla funktioner, anordningar och all utrustning som finns i våra skyddsrum – eller borde finnas, skriver projektchef Ira Pasi.

De robusta konstruktionerna ger redan i sig ett utmärkt skydd mot verkningar av vapen, men i nästan varje skyddsrum finns det något litet eller lite större att reparera. Dessutom behöver de som använder skyddsrum anvisningar och handledning för att det ska lyckas att skydda sig. Också ibruktagandet av skyddsrummet måste planeras.

Också regeringsprogrammet vägleder att åtgärda konstaterade brister bland annat genom att befolkningens egen beredskap, utvecklingen av befolkningsskyddet och den regionala kapaciteten hos befolkningsskyddet granskas.

Finland har en nationell egendom värd miljarder euro – är den i skick?

Cirka 250 internationella delegationer har under de senaste två åren besökt Finland för att sätta sig in i vår infrastruktur för befolkningsskydd. Enligt inrikesministeriets utredning från 2023 finns det brister i skyddsrummen, och lagstiftningen har genomförts väl endast i fråga om byggande.

Till exempel underhållet av skyddsrummen, de återkommande kontrollerna och de skyldigheter som hänför sig till räddningsplanerna har inte fullgjorts på det sätt som avses i författningarna. Vi kan alltså inte bara luta oss tillbaka och vila på lagrarna.

Också för närvarande ger skyddsrummen rätt bra skydd, detta med förberedelsetiden på 72 timmar.

I en animerad video presenteras utrustningen och typiska brister i skyddsrummen. Sådana brister är till exempel gamla dörrtätningar, fel i övertrycksmätaren och utrustning som saknas. Mindre brister är lätta och snabba att åtgärda och tillbehör finns allmänt tillgängliga: man kan byta ut tätningarna eller tillföra vätska till övertrycksmätaren från en påfyllningsflaska som förvaras i skyddsrummet.

Se videon: Typiska brister i skyddsrummen i Finland (Textning på svenska. Om videon inte öppnas i det här webfönstret kan du titta på den via länket nedan)

Konstruktionerna är i skick

De finländska skyddsrummen är dock mycket hållbara i fråga om konstruktion, vilket är det viktigaste med tanke på skyddskapaciteten. Skyddsrummens robusta konstruktioner ger redan i sig ett utmärkt skydd mot  verkningar av vapen.

Skyddsrummen har ett eget ventilationssystem som fungerar med både handvev och elektricitet. Dessutom kan tilluften filtreras om det finns giftiga gaser eller radioaktiva ämnen utanför.

I skyddsrummen finns alltid minst två utrymningsvägar som är oberoende av varandra och vars konstruktion har stärkts. I underjordiska skyddsrum finns en separat nödutrymningskorridor via vilken man kan ta sig ut även om byggnaden ovanför skyddet har kollapsat. Se på videon hur man kan gräva sig ut ur skyddsrummet genom nödutrymningskorridoren.

Se videon: Skyddsrum i världsklass (Om videon inte öppnas i det här webfönstret kan du titta på den via länket nedan)

Utrustningen förbättrar förhållandena i skyddsrum

I skyddsrummet finns också olika slags utrustning och tillbehör som inte påverkar skyddskapaciteten men som förbättrar förhållandena i skyddsrummet. Skyddsrummet skyddar mot verkningar av vapen även om det finns brister i toaletter eller vattenbehållare. Samtidigt är det lätt att förstå betydelsen av utrustningen eftersom till exempel toaletterna underlättar vistelsen i skyddsrummet avsevärt.

Skyddsrummen bildar en nationell egendom värd flera miljarder euro som fastighetsägarna ansvarar för. Fastighetsägarens ansvar för att inrätta skyddsrum har varit den viktigaste faktorn med tanke på byggandet av skydd.

Vi har kunskap och en möjlighet att främja dessa saker för att vi ska kunna vara stolta över våra skyddsrum i världsklass också i fortsättningen. Det årliga underhållet och 10-årsgranskningarna av skyddsrummen ska utföras regelbundet. Ibruktagandet av skyddsrummen är en viktig del av räddningsplanen precis som andra vardagliga saker.

Ira Pasi
projektchef
inrikesministeriet, räddningsavdelningen
@ira_pasi