Hoppa till innehåll

Juha Martelius har utnämnts till chef för skyddspolisen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 14.3.2024 13.24
Pressmeddelande
Juha Martelius.

Torsdagen den 14 mars utnämnde statsrådet politices doktor Juha Martelius till chef för skyddspolisen för en period på fem år (1.4.2024–31.3.2029).

Juha Martelius har lång erfarenhet av ledarskap vid försvarsministeriet, riksdagen och skyddspolisen. Hans styrka är ett brett samhälleligt och internationellt perspektiv som hänför sig till skyddspolisens verksamhet och som bygger på hans mångsidiga erfarenhet. Under regeringsperioden för statsminister Orpos regering har Martelius varit statssekreterare för inrikesminister Mari Rantanen och näringsminister Wille Rydman.

"Skyddspolisens betydelse accentueras ytterligare i och med instabiliteten i den säkerhetspolitiska miljön. Det är fint att få arbeta med kompetenta sakkunniga vid skyddspolisen," säger Martelius.

Chefen för skyddspolisen leder verksamheten och svarar för ämbetsverkets allmänna verksamhetsförutsättningar. Chefen avtalar med inrikesministeriet om ämbetsverkets resultatmål och anslag, fastslår verksamhetsstrategin och verksamhetens insatsområden. Chefen ansvarar också för funktionellt viktiga utvecklingsprojekt, de internationella kontakterna och samarbetet med berörda grupper.

Skyddspolisen har till uppgift att med hjälp av metoder för civil underrättelseinhämtning inhämta information om fenomen som allvarligt hotar Finlands nationella säkerhet samt att upptäcka, förhindra och avslöja förehavanden som hotar statsskicket och samhällsordningen eller rikets inre eller yttre säkerhet. Skyddspolisen ska även upprätthålla och utveckla en allmän beredskap för att upptäcka och förhindra verksamhet som hotar samhällets säkerhet.

Ytterligare information:
avdelningschef Jukka Aalto, tfn 0295 488 510, inrikesministeriet
begäran om handlingar: [email protected]
intervjuförfrågningar till inrikesminister Rantanen: inrikesministeriets kommunikation, [email protected]