Hoppa till innehåll

Myndigheternas förfrågningar om kontotransaktioner ska koncentreras till ett enda system

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 8.3.2024 10.04
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har tillsatt ett lagstiftningsprojekt för att införa möjligheten att göra förfrågningar om uppgifter om kontotransaktioner i övervakningssystemet för bank- och betalkonton. Målet är att utveckla myndigheternas elektroniska tillgång till information om bank- och betalkonton.

Övervakningssystemet för bank- och betalkonton är ett tekniskt system genom vilket myndigheterna får information bland annat från kreditinstitut. För närvarande innehåller systemet uppgifter om kundrelationer, men inte uppgifter om kontotransaktioner.

I projektet förslås inga nya befogenheter för myndigheterna. Vissa myndigheter har redan för närvarande rätt att få uppgifter om kontotransaktioner. Till exempel polisen kan använda uppgifterna för att förebygga, förhindra, avslöja och utreda allvarliga brott. Det finns dock tills vidare ingen centraliserad förfrågningsmöjlighet för uppgifter om kontotransaktioner.

Ett centraliserat system ska minska antalet överlappande system och är således till fördel också för skyddet av personuppgifter. Vid beredningen fästs särskild uppmärksamhet vid bland annat dataskyddslagstiftningen. 

Avsikten är att en regeringsproposition om detta överlämnas till riksdagen våren 2025. Projektet stöder i enlighet med regeringsprogrammet stärkandet av brottsbekämpningen, bekämpningen av grå ekonomi och förhindrandet av penningtvätt.

Finansieringen av projektet kommer via EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF).

Mer information:
Milka Tornberg-Nyman
, specialsakkunnig, tfn 0295 488 324, [email protected]

Tillbaka till toppen