Hoppa till innehåll

Översyn av bestämmelserna om uppehållstillstånd i utlänningslagen har skickats på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 30.1.2024 14.15 | Publicerad på svenska 31.1.2024 kl. 13.41
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har skickat ett utkast till regeringens proposition som gäller ändring av utlänningslagen på remiss. Remissbehandlingen pågår till den 20 februari 2024.

Den proposition som skickades på remiss består av flera olika helheter som bidrar till att genomföra regeringsprogrammets föresatser om kringgående av inresebestämmelserna, styrkande av identiteten samt förhindrande av att asylsökande övergår till att söka uppehållstillstånd på grund av arbete. 

Syftet med de ändringar som gäller kringgående av inresebestämmelserna är att stödja regeringsprogrammets övergripande mål om migrationshantering och främjande av den inre säkerheten. 


Asylsökande hindras från att byta fil till arbetskraftsinvandring

Den aktuella propositionen syftar till att förhindra att asylsökande övergår till att söka uppehållstillstånd på grund av arbete medan asylprocessen pågår eller medan personen fortfarande befinner sig i landet efter asylförfarandet. Också uppehållstillstånd för studerande ska enligt propositionen omfattas av förbudet mot att byta fil. I enlighet med propositionen ska ansökningar om uppehållstillstånd som lämnas in i Finland under eller efter ansökan om asyl i fortsättningen avvisas utan prövning. Ändringen gäller inte personer som beviljats tillfälligt skydd. 

Översynen stöder också regeringsprogrammets mål att effektivisera ett snabbt lämnande av landet för dem som fått avslag på sin asylansökan. 

Bestämmelserna om styrkande av identiteten görs tydligare

Syftet med ändringarna är att stärka både myndighetens skyldighet och skyldigheten hos den som söker uppehållstillstånd att styrka identiteten. I situationer där uppehållstillstånd i enlighet med gällande lagstiftning kan beviljas trots att ett resedokument saknas är en förutsättning för permanent uppehållstillstånd i fortsättningen att sökanden antingen har skaffat ett resedokument eller bevisligen har försökt skaffa ett sådant. Sökanden ska dessutom lägga fram annan tillförlitlig utredning om sin identitet. 

Därutöver ska man i enlighet med propositionen förenhetliga begreppen i utlänningslagen när det gäller styrkande av identiteten. Målet är att lagen ska vara enhetlig och lägga grunden för utvecklingen av bestämmelserna om styrkande av identiteten i andra lagstiftningsprojekt under regeringsperioden. 

Biometriska uppgifter ska kunna lämnas ut till Schengens informationssystem

Avsikten är att det i samband med översynen också blir möjligt att lämna ut uppgifter om fingeravtryck och ansiktsbilder som med stöd av utlänningslagen förts in i polisens register för registreringar om återvändande och nekad inresa, som förs in i Schengens informationssystem. Med hjälp av registreringar om återvändande kan myndigheterna säkerställa att skyldigheten att återvända enligt beslutet om återvändande har iakttagits samt stödja verkställigheten av besluten om återvändande. Med hjälp av registreringar om nekad inresa kan myndigheterna förhindra att en person som meddelats inreseförbud återvänder till Schengenområdet.   

Genom att foga biometriska uppgifter till registreringar förbättras de behöriga myndigheternas förmåga att styrka identiteten hos eller identifiera de personer som är föremål för registreringarna.  
Mer information:

Jorma Kantola, lagstiftningsråd, [email protected] (kringgående av inresebestämmelserna, att byta fil)
Tuuli Tuunanen, ledande sakkunnig, [email protected] (styrkande av identitet)
Anu Polojärvi, specialsakkunnig, [email protected] (biometriska uppgifter)