Hoppa till innehåll

Revidering av medborgarskapslagen inleds vid inrikesministeriet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 16.10.2023 9.27
Pressmeddelande

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpo skärper Finland villkoren för naturalisation under denna regeringsperiod. Avsikten är att göra ändringar i bestämmelserna om bland annat boendetid, oförvitlighet och försörjningsförutsättningen. Avsikten är dessutom att införa ett medborgarskapsprov. Föresatserna i regeringsprogrammet genomförs stegvis i tre projekt som inrikesministeriet har tillsatt.

Ett av målen i regeringsprogrammet är att skärpa förutsättningarna för naturalisation och uppmuntra till integration. 

-    Finskt medborgarskap är inte någonting man får automatiskt, utan förutsättningen för det är en lyckad integration, säger inrikesminister Mari Rantanen.

De reformer av medborgarskapslagen som ingår i regeringsprogrammet genomförs i tre separata projekt. Den första fasen gäller regeringsprogrammets föresatser om boendetid. En central reform är att tiden enligt det allmänna boendetidsvillkoret förlängs till åtta år från nuvarande fem år. 

Som boendetid räknas i fortsättningen enbart vistelse under den tid en person har haft uppehållstillstånd. Dessutom minskas det antal dagar när sökanden vistats utomlands som godkänns som boendetid. Avsikten är också att slopa det undantag som gäller boendetiden för personer som får internationellt skydd samt att se över andra undantagsgrunder som gäller boendetiden. Avsikten är att en regeringsproposition om boendetiden lämnas till riksdagen under vårsessionen 2024.

Kravet på oförvitlighet och försörjningsförutsättningen skärps

I enlighet med regeringsprogrammet ska medborgarskapslagen revideras så att kravet på oförvitlighet skärps. Samtidigt utreds bedömningen av den nationella säkerheten i samband med naturalisation. I samband med revideringen av medborgarskapslagen utreds dessutom en skärpning av försörjningsförutsättningen. I fortsättningen ska en förutsättning för förvärv av medborgarskap vara att sökanden också själv aktivt hjälper myndigheterna i utredningen av sin identitet.

I enlighet med regeringsprogrammet behandlas också förlust av medborgarskap i situationer där medborgarskap har förvärvats genom att lämna oriktiga uppgifter, dölja väsentliga omständigheter eller annars förfara på ett bedrägligt sätt. I samband med projektet utreds dessutom den danska modellen för förlust av medborgarskap i fall där en person med dubbelt medborgarskap deltar i en beväpnad terroristgrupps verksamhet utomlands. 

Avsikten är att en regeringsproposition om detta överlämnas till riksdagen under höstsessionen 2024.

Ett medborgarskapsprov införs

I Finland har medborgarskapsprov aldrig använts som en förutsättning för naturalisation. I flera EU-stater används dock något slags medborgarskapsprov. 
I den utredning som inleds om provet kartläggs bland annat olika alternativ för hurdant medborgarskapsprov som införs i Finland och vilken aktör som administrerar det. För detta kommer att inrättas en förvaltningsövergripande arbetsgrupp. 

Utifrån utredningen bereder inrikesministeriet de behövliga ändringarna i medborgarskapslagen. I projektet utreds dessutom i enlighet med regeringsprogrammet systemet med dubbelt medborgarskap. Avsikten är att en regeringsproposition om medborgarskapsprovet lämnas till riksdagen under vårsessionen 2025. 

Mer information: 

Roope Jokinen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 362, [email protected]
Hanna Pihkanen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 217, [email protected]
förfrågningar om intervjuer med ministern: [email protected]
 

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram