Statsrådet understöder ett gemensamt europeiskt system för återvändande

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 15.5.2025 13.48
Typ:Pressmeddelande

Europeiska kommissionen lade i mars fram ett förslag till en ny återvändandeförordning, vars syfte är att effektivisera återresor för och återvändanden av personer som vistas olagligt i EU och att förhindra otillåten förflyttning inom Schengenområdet. Förordningen ersätter det nuvarande återvändandedirektivet. Regeringen informerade riksdagen om kommissionens förslag genom en skrivelse den 15 maj.

Genom förordningen skapas ett gemensamt europeiskt system för återvändande. Målet är att effektivisera förfarandet för återvändande genom att ge EU:s medlemsstater gemensamma, tydliga och uppdaterade regler för en effektiv hantering av återvändande. Reglerna ska omfatta de olika faserna i återvändandeförfarandet från identifiering av en person som vistas olagligt i en medlemsstat.

Otillåten förflyttning inom Schengenområdet förebyggs bland annat genom att införa ömsesidigt erkännande av beslut om återvändande. På så sätt kan en medlemsstat direkt verkställa ett beslut om återvändande som fattats av en annan medlemsstat.

Förordningen syftar till att säkerställa att en person som fått ett beslut om återvändande lämnar EU antingen frivilligt eller med följeslagare. Återvändandet av personer som orsakar säkerhetshot ska påskyndas.

Dessutom ska det bli möjligt att skapa så kallade återvändandecentrum utanför EU. Personer som vistas olagligt i EU kan förflyttas till återvändandecentrumet tills de återsänds till utreselandet.

Fungerande återvändanden är en förutsättning för ett trovärdigt migrationssystem 

Kommissionens förslag till återvändandeförordning stöder regeringsprogrammets mål att de som fått avslag återvänder eller återsänds till utreseländerna så snart som möjligt. Statsrådet anser att det är nödvändigt att effektivisera återresor och återvändanden så att de som vistas olagligt i EU lämnar unionen antingen frivilligt eller med följeslagare. 

Statsrådet stöder skapandet av ett gemensamt europeiskt system för återvändande. En effektiv och fungerande återvändandepolitik är en förutsättning för ett trovärdigt asyl- och migrationssystem och har samtidigt en central inverkan på hela unionens säkerhet. Genom gemensamma tillvägagångssätt kan man bäst trygga ett effektivt återvändande av personer som vistas olagligt i EU, inklusive personer som orsakar säkerhetshot, och även förhindra otillåten förflyttning från en medlemsstat till en annan. 

Statsrådet anser att det är bra och värt att understöda att förordningen skapar en tydlig rättslig ram för inrättandet av återvändandecentrum. Centrumen uppmuntrar för sin del till frivillig återresa. Finland deltar i förhandlingarna om att inrätta återvändandecentrum utanför EU genom ett gemensamt EU-beslut eller genom beslut av en grupp bestående av medlemsstater. Beslut om deltagandet i verksamheten vid ett enskilt återvändandecentrum fattas separat.

Vid sidan av en effektivisering av lagstiftningen är det fortfarande viktigt att Europeiska kommissionen och Europeiska utrikestjänsten arbetar aktivt med tredjeländer för att förbättra samarbetet i fråga om återtagande. EU:s gemensamma återvändandepolitik måste effektiveras med hjälp av metoder från olika politiksektorer.

Förordningen ska vara direkt tillämplig i medlemsstaterna

Bestämmelser om återvändande av personer som vistas olagligt i EU finns för närvarande i återvändandedirektivet, som lämnar stort utrymme för medlemsstaternas nationella reglering. Målet har varit att reformera regleringen om återvändande sedan 2018. Det aktuella förslaget har lagts fram i form av en förordning, vilket innebär att bestämmelserna som sådana är direkt tillämpliga i medlemsstaterna. 

Förslaget behandlas härnäst av Europaparlamentet och rådet.

Mer information:
Emma Rimmanen
, specialsakkunnig, tfn 0295 488 325, [email protected]

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram