Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Statsrådet ökar användningen av EU-flaggan

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 28.3.2023 10.09 | Publicerad på svenska 28.3.2023 kl. 14.46
Pressmeddelande

Statsrådets byggnader ska öka flaggningen med EU-flaggan på flaggdagar. Det är fråga om ett försök som görs på initiativ av inrikesministeriet. Försöket inleds på Europadagen den 9 maj 2023 och slutar på Europadagen nästa år. Om statsrådets byggnad är försedd med två eller flera flaggstänger, flaggas det med EU-flaggan vid sidan av Finlands flagga.

På Finlands flaggas dag, det vill säga midsommardagen, och på självständighetsdagen flaggas det även i fortsättningen endast med Finlands flagga. På samiska nationaldagen den 6 februari flaggas det dessutom med den samiska flaggan och Finlands flagga, på romernas nationaldag den 8 april med Finlands flagga och den romska flaggan samt på Ålands självstyrelsedag den 9 juni med Finlands flagga och Ålands flagga.

Användningen av EU-flaggan stärker Finlands relation till den europeiska värdegemenskapen

Syftet med flaggningsförsöket är att på ett visuellt sätt stärka Finlands relation till Europeiska unionen och den europeiska värdegemenskapen.

-  Medlemskapet i Europeiska unionen har stärkt Finlands ställning som en del av den europeiska värdegemenskapen. Under de senaste exceptionella åren har EU-medlemskapet blivit allt viktigare. EU är framför allt ett projekt för fred och stabilitet, och Finlands plats är i Europeiska unionen. Genom att öka användningen av EU-flaggan vill vi göra vår relation till Europeiska unionen mer synlig, säger inrikesminister Krista Mikkonen.

I Finland har flaggning med EU-flaggan tidigare etablerats särskilt som en del av flaggningen på Europadagen och flaggningen vid de yttre gränserna. Det finns inga gemensamma bestämmelser om användningen av EU-flaggan som gäller alla EU-länder.

Inrikesministeriet har också gett ämbetsverken och inrättningarna inom inrikesförvaltningen anvisningar om flaggningen med EU-flaggan under flaggdagarna, med undantag av Finlands flaggas dag, samiska nationaldagen, romernas nationaldag och Ålands självstyrelsedag.

Inrikesministeriet kommer att samla in respons från de ämbetsverk som deltar i försöket, och fortsättningen bedöms utifrån responsen när försöket avslutas.

Ytterligare information:

Akseli Koskela, statssekreterare, tfn 050 418 2274, [email protected]
Aino Tuovinen, sakkunnig, tfn 0295 488 317
Janne Juujärvi, specialsakkunnig, tfn 0295 488 440, [email protected]

Krista Mikkonen
 
Tillbaka till toppen