Hoppa till innehåll

Finlands rapport om migration till OECD erbjuder en helhetsöversikt över migrationen 2016–2017

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 6.11.2017 11.15 | Publicerad på svenska 6.11.2017 kl. 12.47
Nyhet
Bilden: Riitta Supperi/Keksi/Team Finland

En färsk lägesrapport om migration har publicerats. Lägesrapporten är samtidigt Finlands rapport om migration till OECD. Rapporten är en kortfattad presentation av politiska riktlinjer i anslutning till migrationen, viktiga lagändringar och aktuell statistik.

Rapporten erbjuder en omfattande översikt över utvecklingen av Finlands migrationspolitik och migrationssituation 2016–2017.

Det rekordstora antalet asylsökande år 2015 kommer att ha sina effekter inom migrationssektorn ännu flera år. Till följd av den snabbt föränderliga migrationssituationen har statsminister Juha Sipiläs regering genomfört lagreformer som bl.a. syftar till en bättre hantering av invandringen och smidigare processer. Också ny lagstiftning bereds i stor omfattning.

Migration är dock inte bara asylsökande. Vid inrikesministeriet pågår flera nationella lagstiftningsprojekt som i enlighet med regeringsprogrammet syftar till att främja arbetskraftsinvandring som stärker sysselsättningen och de offentliga finanserna. Inom flera politikområden, också inom migrationspolitiken, har man strävat efter att beakta främjandet av likabehandling och icke-diskriminering.

Av rapportens medieöversikt framgår att det är frågor om asylpolitik och asyIsökande som mest syns i den offentliga diskussionen medan integration och invandring ur sysselsättningssynvinkel hamnar i skuggan av dem.

Finland främjar arbetskraftsinvandringen

I fjol ansökte 26 071 personer om första uppehållstillstånd i Finland. Största delen ansökte om uppehållstillstånd på grund av familjeband, arbete eller studier.

I Finland finns det uppskattningsvis 130 000 utländska arbetstagare varav 80 000 bor och arbetar i Finland permanent. Regeringens invandringspolitiska program, som håller på att beredas under ledning av inrikesministeriet, siktar i synnerhet på att främja arbetskraftsinvandringen. Den globala konkurrensen om utländska experter och företag är hård, och Finland har som mål att klara sig i denna konkurrens.

Finlands rapport om migration till OECD utarbetas årligen. Rapporten har sammanställts vid inrikesministeriets migrationsavdelning. I beredningen har deltagit flera andra ministerier och ämbetsverk, t.ex. arbets- och näringsministeriet, justitieministeriet, social- och hälsovårdsministeriet och utrikesministeriet.

Finlands rapport om migration till OECD 2016–2017 (på engelska)

Ytterligare information:

Anna Rundgren, överinspektör, tfn 0295 488 210, [email protected]

Jorma Vuorio, överdirektör, tfn 0295 488 600, [email protected]

Tillbaka till toppen