Utredning av införande av medborgarskapsprovet har blivit klar 

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.2.2025 11.40
Pressmeddelande

En arbetsgrupp vid inrikesministeriet har utrett hur ett medborgarskapsprov kan införas som en förutsättning för förvärv av finskt medborgarskap. Enligt regeringsprogrammet ska medborgarskapslagen revideras så att villkoren för förvärv av finskt medborgarskap skärps. 

Medborgarskapsprovet är en del av denna revidering. Målet är att en lyckad integration, arbete och respekt för det finländska samhällets regler ska vara villkor för förvärv av finskt medborgarskap.

Den förvaltningsövergripande arbetsgruppen utredde hur medborgarskapsprovet kan genomföras i Finland och bedömde också medborgarskapsprovets förhållande till kravet på språkkunskaper.  Redan för närvarande krävs det en viss kunskapsnivå i finska eller svenska för att få medborgarskap. 

Arbetsgruppen kartlade också medborgarskapsprov i andra länder. I de flesta EU-medlemsländerna är språk- och samhällskunskap en förutsättning för förvärv av medborgarskap. Av de nordiska länderna används medborgarskapsprovet i Norge och Danmark. Även Sverige planerar att införa ett medborgarskapsprov.

Villkoren för förvärv av finskt medborgarskap skärps på många sätt

Utöver att införa medborgarskapsprovet är avsikten att skärpa bestämmelserna om bland annat oförvitlighetsvillkoret, försörjningsförutsättningen och förlust av medborgarskap.

Den boendetid som är en förutsättning för att få finskt medborgarskap förlängdes från fem år till åtta år den 1 oktober. På så sätt betonas en lyckad integration som en förutsättning för att få medborgarskap. Dessutom kan säkerhetsaspekter beaktas bättre än tidigare. Som boendetid godkänns endast vistelse med uppehållstillstånd i Finland.

Beredningen av införandet av provet fortsätter vid inrikesministeriet i samarbete med aktörer inom andra förvaltningsområden. Avsikten är att ett lagförslag om medborgarskapsprovet lämnas till riksdagen under 2025.

Mer information:
Ulla Vainikka, specialsakkunnig, arbetsgruppens ordförande, tfn 0295 488 356, [email protected] 

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram