Hoppa till innehåll

Arbets- och näringsministeriet och Konkurrens- och konsumentverket informerar
Arbets- och näringsministeriet inleder arbetet för att effektivisera den offentliga upphandlingen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 19.1.2024 10.00
Pressmeddelande
Kuvassa on varasto, jossa robotti nostaa laatikkoa hyllylle ja työntekijä tarkkailee tilannetta tabletilta.

Arbets- och näringsministeriet har inlett ett beredningsarbete som syftar till att effektivisera och införa kostnadsbesparingar i den offentliga upphandlingen. Det finns flera föresatser om dessa i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering.

Som ett led i genomförandet av regeringsprogrammet utreder Konkurrens- och konsumentverket på uppdrag av arbets- och näringsministeriet hur vanligt det är att anknutna enheter används, användningssätten och användningsändamålen. Den första delen av utredningsarbetet i två faser, dvs. en marknadskartläggning, är klar. Den andra delen av utredningsarbetet, där konsekvenserna av föresatsen om minimiägarandelen för de anknutna enheterna i regeringsprogrammet bedöms, blir klar under våren.  Utredningsarbetet ger arbets- och näringsministeriet den bakgrundsinformation som behövs för den fortsatta beredningen av ärendena.

Konkurrens- och konsumentverket undersöker användningen av in house-bolag i Finland

Konkurrens- och konsumentverkets marknadskartläggning ger tills vidare den mest täckande bild av antalet bolag som ägs av kommuner och välfärdsområden och av deras ägarstruktur. I Finland finns cirka 2 700 bolag som ägs av kommuner eller välfärdsområden. På basis av preliminära resultat finns det 176 in house-bolag med småägare enligt definitionen i regeringsprogrammet. 

De viktigaste branscher där det finns in house-bolag med småägare är allmän och ekonomisk förvaltning, IKT, textiltjänster, avfallshantering, mathållning, social- och hälsovårdstjänster samt fastighetsskötsel. Enligt Konkurrens- och konsumentverkets utredning fanns det mest små innehav inom förvaltning och IKT-branscher. Den sammanlagda omsättningen för de in house-bolag som är verksamma inom dessa branscher är över en miljard euro. 

Ändringarna i upphandlingslagen enligt regeringsprogrammet framskrider stegvis 

Arbets- och näringsministeriet ordnade den 19 januari ett diskussionsmöte för intressegrupperna om resultaten av den första fasen av undersökningen om anknutna enheters ägarandel. I mötet deltog många upphandlande enheter, in house-bolag samt aktörer som är verksamma på marknadsvillkor.

Senare på våren tillsätter arbets- och näringsministeriet en förvaltningsövergripande arbetsgrupp med uppgift att bereda en reform av upphandlingslagen i enlighet med föresatserna i regeringsprogrammet. Under lagberedningen bedöms bl.a. utifrån Konkurrens- och konsumentverkets utredningar de olika alternativen för genomförande av regeringsprogrammets föresatser, deras konsekvenser samt intressegrupper hörs och görs delaktiga i beredningen på olika sätt. 

Målet är att en regeringsproposition om ändring av upphandlingslagen enligt regeringsprogrammet ska överlämnas till riksdagen hösten 2025.

Mer information:

Olli Hyvärinen, handelsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7026, [email protected]
Riikka Hietanen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 078, [email protected]
Jan Jääskeläinen, forskningsledare, Konkurrens- och konsumentverket, tfn 029 505 3134, [email protected] (utredning)