Hoppa till innehåll

Beredningen av en reform av integrationstjänsterna inleds

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 18.9.2024 9.00
Pressmeddelande

Invandrarnas eget ansvar för integrationen ökar och systemet blir förpliktande i enlighet med regeringsprogrammet. Regeringen har för avsikt att lämna en proposition om reformen under höstsessionen 2025.

Arbets- och näringsministeriet har inlett ett projekt i syfte att reformera integrationstjänsterna så att de motsvarar regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. 

I enlighet med regeringsprogrammet är nyckeln till integration i Finland arbete och integrationssystemet ses över  så att det sporrar till integration. Integrationspolitiken grundar sig på språkinlärning och arbete samt det att personer som integreras kommer in i samhället och följer samhällets regler. Finland är ett öppet samhälle som hjälper och uppmuntrar under den första tiden i det nya samhället. 

Genom reformen görs korrigeringar i integrationssystemet och lagen om främjande av integration, så att systemet går från att betona den nyanländas rättigheter till att betona den nyanländas eget ansvar och skyldigheter. I samband med projektet görs en totalreform av de utbildningar som främjar integration och språkkunskaper. Systemet effektiviseras och finansieringen samlas i en enda kanal.

Som stöd för beredningen har arbets- och näringsministeriet inlett en utredning om finansieringsmodeller för utbildning som främjar invandrares integration och språkkunskaper. Utredningen genomförs av Owal Group och den blir klar i februari 2025.

Mer information:
Nea Brandt, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 239
Laura Ruuskanen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 283
Timo Kerttula, kommunikations- och inrikesministers specialmedarbetare, [email protected] (intervjuförfrågningar till ministern)