Hoppa till innehåll

Besparingar som gäller integration på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 26.9.2024 16.42
Pressmeddelande

I integrationslagen, som träder i kraft vid ingången av 2025, föreslås ändringar som ska stärka de offentliga finanserna. Statens ersättningar till kommunerna minskas och kommunernas skyldigheter lättas upp.

Syftet med presentationen är att genomföra ramförhandlingens och budgetförhandlingens besparingsmål.

Staten ersätter välfärdsområdena, kommunerna i landskapet Åland och Folkpensionsanstalten för kostnader som har orsakats av att utkomststöd betalats till dem som får internationellt skydd, deras familjemedlemmar och dem som får tillfälligt skydd och som har en hemkommun. I fortsättningen kommer kostnaderna för grundläggande utkomststöd enligt integrationslagen inte att ersättas. Målet är att öka kommunernas incitament att främja sysselsättningen av invandrare.

Det kompletterande och förebyggande utkomststöd som betalas av välfärdsområdena och Åland ersätts i fortsättningen under en period av ett år, i stället för tre år.

De kalkylerade ersättningar som betalas till kommunerna och välfärdsområdena minskas

Staten betalar kalkylerad ersättning till kommuner och välfärdsområden för de integrationsfrämjande tjänster som de ordnar. År 2025 minskas de kalkylerade ersättningarna med 58 miljoner euro.

Eftersom kommunerna och välfärdsområdena i fortsättningen får mindre kalkylerad ersättning, minskas deras uppgifter. Kommunernas och välfärdsområdenas skyldighet att planera, utveckla och följa upp integrationsfrämjandet lättas upp. Enligt förslaget upphävs i integrationslagen bl.a. skyldigheten för kommuner och välfärdsområden att utarbeta en sektorsövergripande bedömning av kompetens och behovet av integrationstjänster och en sektorsövergripande integrationsplan. Därtill upphävs bestämmelsen om den integrationsplan för familjer som utarbetas av kommunen. 

Avsikten är att ändringarna ska genomföras så att de inte försämrar språkutbildningen, tjänsterna inom småbarnspedagogiken eller undervisningen eller de sysselsättningsfrämjande tjänster.

I integrationslagen görs samtidigt tekniska korrigeringar. Dessutom görs den svenska översättningen av lagen mer enhetlig.

Utlåtanden kan lämnas fram till den 24 Oktober 2024

Propositionen är på remiss 26.9.–24.10.2024. Utlåtanden kan lämnas in på tjänsten utlåtande.fi. Den svenskspråkiga regeringspropositionen sänds på remiss senare. Uppgifterna om den uppdateras i tjänsten utlåtande.fi.

Avsikten är att regeringens proposition ska lämnas under höstsessionen 2024 och att ändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2025 när den reviderade integrationslagen träder i kraft. Den proposition som nu sänds på remiss ersätter den proposition med förslag till ändring av integrationslagen som var på remiss sommaren 2024.

Mer information:
Juha-Pekka Suomi, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 146
Paula Karjalainen, förhandlande tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 117
Timo Kerttula, kommunikations- och inrikesministerns specialmedarbetare, [email protected] (förfrågningar om intervjuer med ministern)