Hoppa till innehåll

En förordning om innehållet i och genomförandet av flerspråkig samhällsorientering för invandrare har utfärdats

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 24.10.2024 13.58
Pressmeddelande

Den nya integrationslagen, som träder i kraft vid ingången av 2025, kompletteras med förordningar. Regeringens integrationspolitik baserar sig på att man lär sig språket, arbetar och blir introducerad för det finländska samhället och följer samhällets regler.

Regeringen utfärdade förordningar som kompletterar integrationslagen vid statsrådets allmänna sammanträde den 24 oktober 2024.

Från och med 2025 ska kommunerna ordna flerspråkig samhällsorientering för integrationskunder som en del av integrationstjänsterna. Genom den får invandrarna information om det finländska samhällets värderingar och normer, individens rättigheter och skyldigheter, sysselsättning och annat som gäller verksamheten i det finländska samhället.

Den flerspråkiga samhällsorienteringen ska i huvudsak genomföras i form av undervisning på invandrarens eget modersmål eller på ett språk som invandraren behärskar väl. Den ska omfatta minst 70 timmar undervisning eller självständiga studier.

Regeringen utfärdade dessutom en förordning om arvode till företrädare för barn som kommit som minderåriga utan vårdnadshavare. Avsikten är att andra förordningar som kompletterar integrationslagen ska utfärdas senare.

Mer information:
Nea Brandt, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7239