Hoppa till innehåll

EU-ministrarnas mål är en allmän riktlinje om plattformsarbete och en rekommendation om minimiutkomst

arbets- och näringsministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 8.12.2022 9.36 | Publicerad på svenska 9.12.2022 kl. 13.12
Pressmeddelande

Teman för årets sista möte i rådet (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) är bl.a. plattformsarbete, sociala rättigheter i anslutning till t.ex. minimiutkomst och långtidsvård, skydd av arbetstagare mot asbest och sysselsättning av personer med funktionsnedsättning.

Vid rådets möte i Bryssel den 8 december 2022 representeras Finland av arbetsminister Tuula Haatainen och social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen

Målet är gemensamma EU-regler för plattformsarbete

I december 2021 lade Europeiska kommissionen fram ett förslag om att förbättra ställningen och arbetsvillkoren för dem som utför plattformsarbete. Syftet med de nya reglerna är bland annat att säkerställa att de som arbetar via plattformar får de rättigheter som tillkommer dem och som garanteras av arbetslagstiftningen och annan lagstiftning. 

”Plattformsarbete är ett gränsöverskridande fenomen och därför behövs gemensamma spelregler för EU-området. Även inom de nya arbetsformerna är det viktigt att sörja för de anställdas rättigheter och lämpliga arbetsförhållanden”, betonar arbetsminister Haatainen.

Avsikten är att rådet ska anta EU-medlemsländernas allmänna riktlinje om kommissionens förslag till direktiv om plattformsarbete. Vid förhandlingarna mellan medlemsländerna har man redan tidigare fått ett kompromissförslag av ordförandelandet Tjeckien, som Finland anser vara en balanserad helhet. Det är dock inte säkert att en allmän riktlinje nås. 

Efter att en allmän riktlinje har nåtts ska rådet, parlamentet och kommissionen förhandla om direktivet.  Behovet av att uppdatera Finlands nationella lagstiftning bedöms när direktivet har antagits.

Rekommendationer för utkomstskydd, långtidsvård och småbarnspedagogik

Ministrarna har för avsikt att godkänna rådets rekommendationer om minimiutkomst, uppdatering av målen för småbarnspedagogiken samt tillgången till långtidsvård till ett skäligt pris och av hög kvalitet. De är också ett led i verkställandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter. 
”Det är viktigt att fortsätta genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter även i kristider. Rekommendationerna om minimiutkomst, långtidsvård och småbarnspedagogik stöder också strävandena att minska fattigdomen överallt i Europa”, säger minister Sarkkinen.

I rekommendationen om minimiutkomst uppmanas medlemsländerna att säkerställa ett minimiutkomstskydd för alla som behöver det, tillgång till nödvändiga tjänster samt en tillräcklig nivå på utkomstskyddet senast 2030. Länderna bör vidta åtgärder för att förbättra minimiinkomstsystemens täckning och minska underutnyttjandet av förmåner samt erbjuda stöd för aktiv delaktighet.

Syftet med vårdrekommendationen är att förbättra kvaliteten på långtidsvården och tillgången till högkvalitativ långtidsvård till överkomligt pris för alla som behöver den. Det gäller både boendeservice, hemvård och samhällsvård. 

Syftet med målen för småbarnspedagogik från Barcelona och uppdateringen av dem är att förbättra europeiska kvinnors möjligheter att delta på arbetsmarknaden.

Rådet har också för avsikt att anta en allmän riktlinje om kommissionens förslag till direktiv om skydd för arbetstagare mot asbest. Finland understöder direktivets mål och godkänner den allmänna riktlinje som ordförandelandet lagt fram. 

”Gränsvärdet i direktivförslaget gäller redan nu i Finland för asbestsaneringsarbete. Däremot skulle gränsvärdet i gruvarbetet skärpas även i Finland när direktivet ändras”, säger social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen.

Social- och hälsovårdsminister Sarkkinen deltar också i rådets lunch där man diskuterar befolkningsutvecklingen och familjepolitiken. 


Den europeiska planeringsterminen och sysselsättningen av personer med funktionsnedsättning tas också upp

I rådet för ministrarna en principdebatt om kommissionens höstpaket, dvs. den europeiska planeringsterminen 2023. Den europeiska planeringsterminen är en årlig process genom vilken EU samordnar den ekonomiska politiken, sysselsättningspolitiken och socialpolitiken inom unionens område. Finland anser att den europeiska planeringsterminen är det primära verktyget för att jämna ut skillnaderna mellan länderna, för att främja sysselsättningen och den sociala sammanhållningen samt för att upprätthålla stabiliteten i euroområdet. Finland stöder också att FN:s globala mål för hållbar utveckling (Agenda 2030) beaktas mer som en del av den europeiska planeringsterminen.

Ministrarna antar också rådets slutsatser om sysselsättning för personer med funktionsnedsättning och jämställdhet mellan könen på arbetsmarknaden. Dessutom för rådet en principdebatt om den europeiska vårdstrategin. 

I rådet sammanträder arbets-, social- och hälsovårdsministrarna från alla EU:s medlemsländer. Rådet sammanträder fyra gånger om året.

Ytterligare information

Piritta Jokelainen, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7353
Jiri Sironen, social- och hälsovårdsministerns specialmedarbetare, tfn 040 450 9077
Liisa Heinonen, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4131
Elli Nieminen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8247
Pasi Korhonen, direktör för internationella ärenden, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3175
E-postadresserna har formen [email protected]
 

Hanna Sarkkinen Tuula Haatainen
Tillbaka till toppen