Hoppa till innehåll

Fem nya projekt på energiområdet på förslag till demonstrationsprojekt inom det finsk-kinesiska samarbetet 

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 16.2.2022 12.06
Nyhet
Sähköjohtoja

Fem finsk-kinesiska projekt är på förslag till ländernas nya gemensamma demonstrationsprojekt på energiområdet. Projekten är en fortsättning på det långsiktiga samarbetet mellan länderna. 

Finland har länge byggt upp samarbetet med Kina för att stimulera hållbar energihushållning.  Länderna har genomfört gemensamma projekt sedan 2018, vilket  baserar sig på ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding, MoU) mellan arbets- och näringsministeriet och Kinas nationella energiförvaltning. 

"Att fullgöra samförståndsavtalet mellan Finlands och Kinas energiförvaltningar innebär att länderna arbetar för att främja konkreta projekt. De fem nya föreslagna demonstrationsprojekten är ett viktigt steg i detta arbete", säger Juho Korteniemi, ledande sakkunnig vid arbets- och näringsministeriet.

De projekt som finländska och kinesiska företag och aktörer på energiområdet planerar fokuserar bland annat på förnybar energiproduktion med låga utsläpp och nya innovationer.  Samarbetet på företagsnivå samordnas av Business Finland och det kinesiska energiinstitutet EPPEI. 

De föreslagna projekten får i Kina en så kallad demoprojektstatus när de går vidare och börjar genomföras.

"Vi följer noga med hur projekten går framåt i år. Samarbetsmöjligheterna av detta slag kräver enorma ansträngningar av de deltagande företagen. Arbetet ger resultat eftersom potentialen inom denna sektor kommer att växa i Kina. Företagen drar nytta av de här projekten för de har båda ländernas stöd", säger Maria Ala-Kaila från Business Finland.

De föreslagna demonstrationsprojekten valdes ut av en finsk-kinesisk arbetsgrupp som består av finländska och kinesiska tjänstemän och experter på energiområdet.

De föreslagna demonstrationsprojekten: 
•    Topp- och reglerkraftproduktion och återvinning av spillvärme i Jiangsu
•    Koldioxidsnål produktion, lagring och användning av el och väte i Guangzhouområdet 
•    Undersökning om alternativa sätt att genomföra decentraliserad energiproduktion i Tianji
•    Utvinning av energi ur avloppsvatten i Zhejiang
•    Produktion av energi från jordbruksbiomassa på en torrötningsanläggning i Jiangsu

Mer information:
Maria Ala-Kaila, network lead, Business Finland, tfn +358 50 529 9915
Juho Korteniemi, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 29 504 7054

Tillbaka till toppen